Ugyanannyi ingatlana van, a tartozása kevesebb, a bankban lévő, feleségével közös pénze viszont valamivel több lett tavaly májushoz képest Orbán Viktor kormányfőnek, a Fidesz elnökének, akinek vagyonnyilatkozatából kiderül az is, hogy könyvkiadásból 5,5 millió forint követelése származik. A miniszterelnök szombat délután hozta nyilvánosságra 2014-es vagyonnyilatkozatát a honlapján.

Orbán Viktor - a többi országgyűlési képviselőhöz hasonlóan - legutóbb a tavalyi év közepén, a parlament megalakulása után nyilatkozott vagyonáról. Az akkori állapotokhoz képest az ingatlanvagyonában nem történt változás, Orbán Viktor továbbra is felerészben tulajdonosa egy 2002-ben vásárolt budapesti, XII. kerületi társasházi lakásnak (1544 négyzetméteres telken, 233 négyzetméteres lakás és 21 néhgyzetméteres pincévelt.

Ezen túlmenően a Fidesz elnöke bevallásában feltüntette 2006-ban vásárolt felcsúti, összesen 5035 négyzetméternyi, közös tulajdonban lévő, belterületi földjeit - amelyeket 50 évre ingyenesen átengedett a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak -, valamint a 2013-ban vásárolt, szintén felcsúti házát (2079 négyzetméteres telken 63 négyzetméteres lakóház). Autója továbbra sincs a kormányfőnek.

A feleségével, Lévai Anikóval közös számlán lévő pénz azonban nőtt legutóbbi, tavaly május 26-i keltezésű nyilatkozata óta. Míg akkor 781 ezer forintot szerepeltetett, a most nyilvánosságra hozott bevallásban 930 ezret.

A miniszterelnöknek az Út a győzelemhez című könyv kiadásából származó követelése 5,5 millió forint.

Banki tartozása továbbra is a 2002-ben feleségével közösen felvett 20 millió forintos jelzáloghitel még meglévő része, amely a tavaly év közepén fennálló 9 millióról 8 millió 289 ezer forintra csökkent.

Orbán Viktor jövedelmei között tünteti fel a Miniszterelnökségtől kapott, törvény szerinti javadalmazását és képviselői fizetését (költségtérítés nélkül bruttó 1,8 millió forint).

A Fidesz-elnöki fizetését határozatlan ideig felfüggesztette.

Az országgyűlési törvény úgy rendelkezik, hogy a képviselőknek a megbízatásukat - azaz az alakuló ülést - követő harminc napon belül, majd azután minden évben január 31-ig kell vagyonnyilatkozatot tenniük.

Február 1-jén teszik ki a parlament honlapjára

Valamennyi országgyűlési képviselő és a 13 nemzetiségi szószóló is leadta a január 31-i határidőre a saját és a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyermekeinek vagyonnyilatkozatát - közölte az MTI-vel Vejkey Imre, az Országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke. A 197 országgyűlési képviselő, valamint a szószólók saját vagyonnyilatkozata nyilvános, s február 1-jétől tekinthető meg az Országgyűlés honlapján, a www.parlament.hu-n a képviselő, szószóló neve alatt. Vallani kellett vagyonukról az Állami Számvevőszék elnökének, alelnökének, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének, elnökhelyetteseinek és a Versenytanács tagjainak, a Költségvetési Tanács elnökének, a Közbeszerzési Hatóság Tanácsának elnökének, alelnökének és tagjainak, a Kúria elnökének, a legfőbb ügyésznek és helyetteseinek, a Magyar Nemzeti Bank elnökének, alelnökeinek és a Monetáris Tanács tagjainak, a Médiatanács elnökének és tagjainak, az Országos Bírósági Hivatal elnökének.