A nyugdíjalap a tavalyi gazdálkodást ötmilliárd forintos hiánnyal zárta: elsősorban a kiadások csökkenése javította az alap gazdálkodását: csökkentek a nyugdíjigénylések a korhatár fokozatos emelkedésével, de a 13. havi nyugdíj megszüntetése is ebbe az irányba hatott.

A bevételi oldal nem a tervezettnek megfelelően alakult - ott nagyobb volt az elmaradás a tervezetnél, ám ezeket kompenzálta kiadások terven felüli mérséklődése - mondta Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója az intézmény sajtótájékoztatóján.

Az előzetes év végi államháztartási hiányadatot a pénzügyi tárca ma délután ötkor publikálja - ám a Népszabadság egy héttel ezelőtti információ szerint teljesült 992 milliárd forintos pénzforgalmi deficit, ami 3,9 százalékos eredményszemléletű hiányt takar.

Mint az ismert, januártól a nyugdíjak 4,1 százalékkal emelkednek, ami a 110 milliárd forintos kiadási többletet jelent - mondta Barát Gábor. A nyugdíjasok száma 2,6 millió fő, így az átlagos januári emelés 3552 forintot jelent.

A nyugdíjindexálás módszere változott: januárban csak a inflációval korrigálják a nyugdíjakat, amit a gazdasági növekedés újra eléri az évi három százalékos szintet - újra visszatér a vegyes indexálás, vagyis a nettó keresettel és az infláció súlyozott átlagával való emelés.

Az Országgyűlés tavaly megszüntette a13. havi nyugdíj intézményét - pontosabban azt is a gazdasági növekedéshez kötötte - így idén már nem kapják ezt a plusz juttatást a nyugdíjasok, ami mintegy 200 milliárd forintos megtakarítással jár.

A 13. havi nyugdíjat felváltja a nyugdíjprémium, abban az esetben a ha a az éves gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot - ebben az esetben plusz egyheti juttatást kaphatnak - majd a jövőben - a nyugdíjasok. Minden egy százalékpontnyi többlet a növekedésben plusz egyheti nyugdíjat jelenthet - max. 80 ezer forintos határral. Mivel idén a GDP várhatóan még csökken - ilyen kiegészítésre nem kerül sor - ám a jelenlegi szabályok szerint prémiumkifizetésre 2011-ben már sor kerülhet.