Augusztusra is maradt a kormány évközbeni intézkedései közül néhány. Ezek közül a legfontosabb a táppénz átalakítása, aminek következtében hetvenről a jövedelem hatvan százalékára csökken a keresőképtelenség idejére járó juttatás összege.

A baleseti táppénz is alacsonyabb lesz: a bér száz százaléka helyett kilencven százalékra apad. Persze a betegszabadságra járó ellátás is kisebb lesz: a bér nyolcvan százaléka helyett annak csak 70 százalékát érheti el.

Az új szabályokat a július 31-ét követő keresőképtelenségre kell alkalmazni.

Az egészségbiztosítási kiadások csökkentését célozta az a módosítás, amely megszünteti a fogpótlások és fogszabályozás állami támogatását. A 18 év alattiak fogszabályozásának költségeit eddig 85 százalékban támogatta az állam, vagyis hétfőtől ezek a kiadások több mint hatszorosára nőnek.

Megérkezett az Európai Bizottság jóváhagyása, a kormány így csökkenti a távhő áfáját - eredetileg épp az uniós engedélyeztetés szükségessége miatt határoztak meg egy későbbi, augusztusi hatálybaléptetést. Emiatt nőtt júliusban egy hónapra 25 százalékra a távhő áfája.

Két év után a gyermekvasút jegyárai is emelkednek: a teljes árú felnőtt jegy 450 forintról 500-ra drágul, a kerékpár szállítása pedig a korábbi duplájába, 200 forintba kerül.

Biztosan büntetést kapnak azok az autósok, akik nem kötik be magukat vagy kézben tartják a mobiltelefonjukat. Ennek az az oka, hogy megszűnik a rendőrök mérlegelési lehetősége, számos közlekedési rendelkezés megszegése esetén a jogszabály által előírt bírságot be kell szedni.

Jövő hét végétől a spammerek is büntetésre számíthatnak: a büntetőjogi kategória, ha az interneten haszonszerzés céljából jogtalanul élnek vissza mások személyes adataival, vagyis például kéretlen reklámleveleket küldenek különböző címlistákra.