Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Júniusban kissé csökkent Magyarországon a nyilvántartott álláskeresők száma az előző hónaphoz képest, a júniusi zárónapon 546 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, több mint tízezerrel kevesebbet mint májusban - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján közölt legfrissebb munkaerőpiaci adatokból. Az álláskeresők száma az előző év azonos hónapjához képest 0,6 százalékkal csökkent, így a májusban bekövetkező csökkenés tovább folytatódott. Közép-Magyarország kivételével - ahol éves összehasonlításban 20,8 százalékos növekedést regisztráltak - júniusban minden régióban kevesebb lett a nyilvántartott álláskereső előző év azonos időszakához képest.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint ugyanakkor 573 600 álláskeresőt tartottak nyilván, ez pedig 6200 fős emelkedést jelent májushoz képest. Mérsékelten, 1,3 százalékkal nőtt az év hatodik hónapjában a pályakezdő álláskeresők száma is az előző hónaphoz képest. Egy hónap alatt a számuk a legnagyobb mértékű, 4,7 százalékos növekedést Észak-Magyarországon, míg a legnagyobb, 5,3 százalékos csökkenést Közép-Magyarországon mutatta. Arányuk az összes nyilvántartott álláskereső között 8,5 százalék, míg tavaly ilyenkor valamivel alacsonyabb, 7,9 százalék volt.

Az ÁFSZ adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya júniusban 12,5 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,1 százalék volt. Az előző hónaphoz képest mind a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke, mind a munkavállalási korú népességhez viszonyított mutató értéke 0,2 százalékponttal csökkent.