Európában a magyaroknak a legrosszabb a biztonságérzetük. Az OECD 2017. novemberben megjelent elemzése szerint a magyar lakosságnak csak a fele érzi magát biztonságban, ha sötétedés után az utcán kell tartózkodnia.

Eközben a rendőrségi statisztikák szerint Magyarországon egyre jobb a közbiztonság - írta a napilap. A regisztrált bűncselekmények száma 2016-hoz képest 2017-ben több mint 80 ezerrel csökkent, de azok kárértéke mintegy 220 milliárd forintról csaknem 400 milliárdra nőtt. A látványos emelkedés mögött nagyrészt intellektuális bűncselekmények állnak.

A bűnesetek számának csökkenése törvényi változásokra is visszavezethető. A Büntető törvénykönyv például már csak szabálysértésként rendeli büntetni a 10 gramm mennyiségnél kevesebb új pszichoaktív anyag megszerzését és tartását. Ugyanígy hatással volt korábban a számokra az, hogy a szabálysértési értékhatárt 20 ezerről 50 ezer forintra emelték.

Jelentősen csökkent a lopások száma: a 2016-os több mint 92 ezernél tavaly 20 ezerrel kevesebbet regisztráltak. Több mint tíz százalékkal lett kevesebb a testi sértés és a garázdaság is. Nem látványosan, de valamivel csökkent a kapcsolati erőszak és az állatkínzás. Tavaly 3 emberrablás történt, kevesebb mint fele az előző évinek. Kilométeróra meghamisításért 68, kuruzslásért 9 eljárás folyik. Lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés miatt 487 ügy van folyamatban.

Címlapkép forrása: Police.hu