Az 5,5 illetve 5,8 százalékos elemzői várakozásoknál jelentősen alacsonyabb, 5 százalékos lett az augusztusi infláció, amelynek részletes ismertetését itt olvashatja. Ez még a júliusi értékhez képest is csökkenést jelent, egy hónappal korábban 5,1 százalékos volt az árszínvonal emelkedése.

Az idényjellegű élelmiszerek augusztusi árcsökkenése jelentősen hozzájárult a várakozásoknál alacsonyabb inflációs számokhoz. Ennek a csoportnak a 20,1 százalékos árcsökkenése önmagában 0,05 százalékponttal csökkentette az inflációs rátát - nyilatkozta a Napinak Mináry Borbála, a KSH munkatársa. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője ezen kívül kiemelte a ruházati cikkek 2,6 százalékos árcsökkenését is.

Önmagában korántsem meglepő a fogyasztói árak mérséklődése, teszi hozzá Mináry, azonban a mértéke nagyobb, mint amire számítottak az elemzők. Bár a háztartási elektromos energiaárak emelkedtek az áfaemelésnek köszönhetően, azonban ezt kompenzálta az, hogy a gázárak tavalyi áremelése kiesett a bázisból - írja Suppan közleményében.

Mindkét szakember egyetért abban, hogy az áfaemelés a vártnál kevésbé szivárgott be az árakba. Mináry szerint, míg a múltban a hatás egy az egyben megjelent, most úgy tűnik, más a piaci környezet. Az infláció ellenállása az adóhatásoknak akár elősegítheti a monetáris lazítást is az elkövetkező hónapokban - vélekedik Suppan, majd hozzáteszi: az elektromos energiaárak magas bázisára és a fűtőanyagok és gázárak esetleges árcsökkentése az elkövetkező hónapokban csökkentheti az inflációt, ezzel ellentétes hatást jelent azonban az üzemanyagárak alacsony tavaly év végi bázisa.

Az inflációs adat euró/forint árfolyamára gyakorolt hatásairól itt olvashat.