A vádiratok szerint 2016-2017-ben több olyan korrupciós eset történt, amikor kézilabda játékvezetőknek pénzt ígértek arra az esetre, ha egyes első- és második ligás, továbbá a Ligakupában zajló kézilabda mérkőzéseket a pártatlanság szabályait megsértve vezetnek le. Két játékvezető páros - 150 és 500 ezer forint közötti összegért - összesen öt mérkőzés eredményét befolyásolta, illetve kísérelte meg befolyásolni - olvasható a főügyészség közleményében.

Rajtuk kívül a két ügyben vádlott még két edző, egy sportegyesületi elnök, illetve egy szakágon kívüli személy.

A vádnak tárgya olyan cselekmény is, amelynél más, nem korrumpálható játékvezetőknek ajánlottak fel 100 ezer forintot egy mérkőzése előtt azzal, hogy abból "menjenek el vacsorázni", vagy hogy "egyenes legyen a pálya". Ezt az ajánlatot a játékvezetők visszautasították és jelentették az esetet a Játékvezetői Bizottság vezetőinek. A mérkőzések egy részében a vesztegetéssel célzott, kedvező eredmények az érintett csapatok közötti erőkülönbség miatt a játékvezetők befolyásolási kísérlete ellenére elmaradtak, így későbbi pénzátadásokra nem került sor, míg más esetekben a megbeszélt összegek, vagy azok egy részének átadása is megtörtént. Volt, hogy a pénzt a kézilabda szövetség korábbi székhelyének parkolójában adták át.

A büntetőeljárás a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése és felderítése alapján indult, mivel a játékvezetők egyike, egy 52 éves férfi az elkövetéskor rendőrként dolgozott, és a játékvezetést szabadidejében végezte.

A nyomozó ügyészek az egyik edzővel és az egyesületi elnökkel - a büntetőeljárási törvény rendelkezései szerint - egyezséget kötöttek, a két terhelt ezt követően önmagukra és a játékvezetőkre is terhelő vallomást tett. Velük szemben emiatt külön vádiratot nyújtottak be, amely alapján a bíróság az edzőt 1 év 6 hónap 5 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, az egyesületi elnököt 800 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, valamint mindkettőjükkel szemben vagyonelkobzást alkalmazott. Az ítélet jogerős.

A további hat vádlottal szemben a bírósági eljárás folyamatban van - írta a főügyészség.