2022-ben a MABISZ tagjainak díjbevétele meghaladta az 1 467 milliárd forintot. Ez 7,6 százalékkal magasabb az előző évinél – ismertette a szövetség összesített adatait Erdős Mihály, a MABISZ elnöke.

Biztosítási ágazatok

A korábbi években megszokott módon tavaly a nem-életbiztosítási üzletág díjbevételei gyarapodtak nagyobb ütemben, 12,7 százalékkal, 821 milliárd forintra. Ezzel szemben az élet területen a díjbevételek csak 1,9 százalékkal, 646 milliárd forintra emelkedtek. 

A nem-élet termékek közül 2022-ben is a vállalati vagyonbiztosítások (kivéve KKV-k) díjbevétel növekedése volt a legmagasabb, 20,2 százalékos. A lakossági vagyonbiztosítások 10 százalékkal nőttek, a KGFB 7,9 százalékkal, a casco 14,1 százalékkal. Ez a négy termék a nem-élet ágazat díjbevételének nagyjából 81 százalékát adja. Az átlagtól jóval magasabb volt az ipari biztosítások bővülése, a KGFB és Casco díjak esetében pedig látható a magas kárrendezési költségek beépülése a díjakba.

A lakásbiztosítási piacon mintegy 350-550 ezer szerződéskötés történik, ami a 3,3 milliós biztosítási állományhoz képest jelentős forgásnak számít. Becslések szerint az éves eladott lakásbiztosítások 70-85 százaléka piaci verseny eredménye. 

Hatalmas adóteher, veszteségek fedezése

Tavaly a szektor több mint 169 milliárd forintot fizetett be a költségvetésbe biztosítási és extraprofit adó formájában, s az idei előirányzat 219,4 milliárd forint. Az elmúlt év harmadik negyedévében veszteséges volt a szektor. Idén a magas kárinfláció és adóterhelés mellett előreláthatólag tovább csökken a szektor jövedelmezősége, s szükségessé válhat a tulajdonosok bevonása (tőkeemelések, osztalékok ki nem fizetése). 

Tovább fejlődik az E-kárbejelentő

2018 óta folyamatosan működik és fejlődik az E-kárbejelentő alkalmazás, melyet minden magyarországi biztosító elfogad és támogat. Indulása óta több mint 480 ezer alkalommal töltötték le. 2022-ben közel 12 ezer kárbejelentés történt ezen a csatornán keresztül, ami 10 százalékos növekedést jelent – közölte Mészáros László, a MABISZ informatikai főosztályvezetője. 

A gyorsított azonosítás (KKNYR) bevezetése tovább egyszerűsítette a kárbejelentést, hiszen a biztosítási kötvény adatai automatikusan kitöltődnek, így a kitöltési idő is lecsökkent. A Covid-19 hatására szintén egyre többen használják a digitalizált kárbejelentést. Az alkalmazás ismertségét növeli, hogy 2021-ben bekerült a KRESZ e-learning tananyagába, emellett rendezvényeken is rendszeresen bemutatják a rendszer működését.