Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Bár ma még mindenki a végtörlesztés bűvkörében él, sok szakértő már azzal kapcsolatban fejti ki aggályait, hogy a kormány és a Bankszövetség között létrejött megállapodásnak az árfolyamgát-kibővítésre vonatkozó része egy sor pontosításra szorul. Ezek megalkotásával ezúttal nem kellene megvárni, amíg az élet ismét kapkodásra készteti a feleket − mondják a szakemberek.

Az egyik ilyen pont, hogy egyértelműsíteni kell, csakugyan az eredeti szabályozás marad-e életben, azaz a megoldás − egyébként életszerűen − valóban csak a devizában nyilvántartott, ám forintban teljesített hitelek esetében járható út. Mint ismert, a végtörlesztés esetében hetente érkeztek újabb értelmezések.

Ennél is komolyabb kérdés, hogy a most − vélhetően − tömegessé váló árfolyamgátas szerződésmódosítás nyomán a kormányzat végre enged-e abból a korábbi álláspontjából, amely szerint továbbra is kötelező eleme a megoldásnak a közjegyzők bekapcsolása. Mint arról már beszámoltunk (Napi Gazdaság, 2011. augusztus 23.), már az eredeti árfolyamgátas megoldás bevezetésekor felmerült az a megoldási javaslat, mely szerint uniformizálni kellene a szerződés szövegét.

Minderre az adna módot, hogy a konstrukció a fennálló kölcsönszerződéseket egyetlen ponton, a törlesztőrészlet megállapítása és megfizetése tekintetében érinti, a nyilvántartott hitelkeret megállapítására és az egyenleg megfizetésére vonatkozó szabályok függetlenek a meglévő szerződéses feltételektől. Ez − azon túl, hogy elkerülhetővé tenné az adósok és bankjuk közötti félreértéseket − radikálisan csökkenthetné a konstrukció költségeit. Ha ugyanis ez az egységes szöveg arról is rendelkezne, hogy az ilyen rögzített tartalmú szerződések közvetlenül végrehajthatóak lennének, akkor nem lenne szükség a módosítások közjegyzői okiratba foglalására, aminek a költsége 15 ezer forint körül van. Miután az árfolyamgát új intézményrendszerében a kormány és a bankok is számottevő összegről mondanak le, a szakértők szerint nem túl elegáns, ha közben egy kör − a közjegyzőké − meggazdagszik az adósmentő programon.

Bár korábban a közjegyzők lobbija erősnek bizonyult, sokak szerint a kormányzat most már csak azért is megfontolja majd a "megkerülő" szabályozást, mert félő, hogy épp a közjegyzők akasztanák meg a program sikerét. A végtörlesztésen kívül ugyanis az árfolyamgát az a megoldás, amely valóban széles adósi körhöz juthat el, márpedig több százezer hitel ilyen tartalmú módosításának közjegyzői okiratba foglalására a jelenlegi közjegyzői hálózat nem képes.