Az idei költségvetés módosításával - amiről a következő napokban szavaz a parlament - 90 milliárd forintos pluszjuttatást kap a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Ezzel a Klik a költségvetési módosítása legnagyobb nyertese, bár a pénz a tavalyi szint eléréséhez elegendő. A plusz 90 milliárdot majd csak ezután kapja meg az állami iskolafenntartó, ám a kormány engedélyezte a mamutszervezetnek, hogy a pénz tényleges beérkezése előtt a kincstári számla terhére rendezze korábban felhalmozott tartozásait.

Ennek köszönhetően a Klik több hónap után elvesztette kétes első helyét a notóriusan nem fizető közintézmények listáján, igaz ehhez egy kis jóindulat kell. Ugyanis míg az iskolák tartozásait a Klik megalakulása óta együtt kezelik, addig a kórházak és kormányhivatalokat továbbra is külön-külön könyveli Magyar Államkincstár.

A MÁK adatai szerint április végén 4,6 milliárdra csökkent a Klik lejárt és kifizetetlen adóssága, ezzel szemben a kormányhivatalok összevont együttes adóssága 5,9 milliárd forintról 6,7 milliárd forintra emelkedett. A megyei kormányhivatalok adósságait külön-külön is közli a MÁK, eszerint a legnagyobb baj - immár évek óta - Pest megyei kormányhivatalnál van, ahol 2,3 milliárd forintnyi lejárt adósságot görgetnek. A kormányhivatalok a törvények betartását ellenőrzik, így kvázi hatóságként működnek.

A lista további részén helyreáll rend, szinte csak kórházak találhatóak, az egészségügyben ugyanis évtizedek óta probléma az alulfinanszírozottság. A MÁK adatai szerint az államháztartás költségvetési intézményeinek lejárt adóssága áprilisban 69,3 milliárd forintra emelkedett az előző havi 66,3 milliárdról. Az összegből a közintézmények állammal szemben fennálló tartozás 4,1 milliárd forintra rúg - így a szállítókkal szemben fennálló tartozás állománya, amelyből 3,5 milliárd államháztartáson belüli tartozás - 65,1 milliárd forintot tett ki április végén.

A legnagyobb adósok a közszférában (milliárd forint)
márciusáprilis
Kormányhivatalok5,96,7
Klebelsberg Intézményfenntartó Központ5,14,6
MH Egészségügyi Központ2,83,3
Békés Megyei Központi Kórház2,83,0
Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ2,32,6
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet1,61,7
Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet1,21,4
Tolna Megyei Balassa János Kórház1,41,4
Zala Megyei Kórház1,31,3
Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház1,21,3
Szent Borbála Kórház1,21,3
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház1,31,3
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház1,11,3
Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház1,11,3
Forrás: Magyar Államkincstár


A teljes tartozásállomány 73,1 százaléka 50,7 milliárd forint a kórházak szakrendelők adóssága. Az 50,7 Mrd Ft-ból az állammal szemben fennálló tartozás összege 300 millió forint vagyis a piaci szállítóknak az egészségügyi intézmények 50,4 milliárd forinttal tartoznak, pontosabban ez már a lejárt számlák a összege. A legnagyobb adóssággal a Honvédkórház birkózik a MÁK adatai szerint az adóssága meghaladja a 3 milliárdot, de számos kórház görget maga előtt milliárdos adósságokat.