Nyilvánvalóan a budai oldalon lesz egy nagyobb fejlesztés, hiszen ott kevesebb az épület. Mit ért új kórház alatt? Hogy kinevezünk valamit, és rárakunk egy új nevet? Mert ilyen biztos, hogy nem lesz. Azt gondolom, hogy olyan viszont lehetséges, hogy költözködnek majd a különböző kapacitások a városon belül. Nincs igény új kapacitás létrehozására - mondta az InfoRádiónak az egészségügyi államtitkár.

A fordulat nem meglepő, azt már ugyanis egy április közepi háttérbeszélgetés után megírtuk: az egészségügyi államtitkárság nem egyetlen szuperkórház, hanem 3 sürgősségi központ fejlesztését támogatja a budapesti kórházfejlesztést célzó három koncepcióból

Cserháti Péter, a fővárosi egészségügyi ellátás megújításáért felelős kormánybiztos ezen a beszélgetésen elmondta, egy 1500-1700 ágyas, zöldmezős, szabadon álló, minden igényt kielégítő budapesti "szuperkórház" létrehozását a szükséges infrastruktúra fejlesztésével együtt 200 milliárd forintra árazták be.

Az államtitkárság viszont egy olyan koncepcióban gondolkodik, amely 3 sürgősségi centrumot fejlesztene, budai (Szent János kórház), észak-pesti (Honvédkórház), és déli-pesti (Szent István, Szent László) központokkal, összevonásokkal, társkórházakkal együtt. Erre a körre az új, a Korányi-projekt tömbjéhez hasonló blokkok építésével együtt, első körben 180 milliárd forintra lenne szükség, amihez viszont uniós forrásokat is lehetne társítani.

Lehetséges összevonásokat is említett a miniszteri biztos, közte a Kútvölgyiben már elindult egy 4 milliárdos felújítás folytatásaként a Kútvölgyi és a Szent János kórház összekötését. Cserháti szerint a kórházi menedzsmentek és a szakmák láthatóan nem feltétlenül a megalomán, hanem a hatékony növekedésben érdekeltek.

Az Inforádió ugyanakkor felidézi Ónodi-Szűcs Zoltán februári interjúját: az Aréna című műsorban az államtitkár azt fejtegette, épülnie kell egy új intézménynek, amelynek mindenekelőtt jól megközelíthetőnek kell lennie.

A 2016-os költségvetésben a kormány egymilliárd forintot biztosít az új budapesti kórház előkészítési munkájára. A kormány részéről először tavaly februárban Rogán Antal, még a Fidesz frakcióvezetőként azt mondta, hogy van igény egy új kórház építésére.