Az ország sok városában működnek vonatra hajazó, de valójában gumikeréken és közúton közlekedő városnéző kisvonatok. Aki ilyet kíván működtetni, jelenleg elég bejelenteni a szándékát az illetékes közlekedési hatóságnál és megkezdheti a szolgáltatást.

A parlament honlapján megjelent törvényjavaslatot jegyző kormánypárti képviselők úgy vélik, megérett az idő a közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi szempontból is részletesebb - de a település által a helyi viszonyokhoz igazítható - szabályozás kialakítására.

A törvényjavaslat ennek a kereteit szabja meg. Így - többek között - lehetőséget ad a települési önkormányzatnak arra, hogy a környezet és a lakosság érdekeinek figyelembe vételével, rendeletében állapítsa meg az ilyen szolgáltatást nyújtó jármű környezetvédelmi tulajdonságára, műszaki felszereltségére és külső megjelenésére vonatkozó helyi szabályokat. Az önkormányzatok meghatározhatják a kisvonatok útvonalát és kijelölhetik a megállóhelyeit is. A feltételek betartását az önkormányzat vagy pedig az általa megbízott közlekedésszervező cég ellenőrzi.