Háromból egy munkaadónak nehézségeket okoz a megfelelő munkaerő megtalálása, és a válság enyhülésével ez egyre nagyobb  problémát okoz majd - derült ki a Manpower 36 országban elvégezett 2011-es tehetség felméréséből.  Az elmúlt évhez képest 3 százalékkal, 34 százalékra nőtt a tartós szakemberhiányról beszámoló munkáltatók aránya globálisan. Magyarországon azonban ezzel szemben kevéssé aggasztja a munkaadókat a megfelelő szakemberek megszerzésének problémája, mivel a még mindig rekord magas munkanélküliség miatt abban bíznak, hogy az esetleg jelentkező munkaerő-igényüket könnyedén kielégíthetik - mondta Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatója.

A felmérés szerint a globális átlagnál kisebb mértékben ítélik a vállalat működését nagymértékben befolyásoló tényezőnek a szakképzettséget igénylő álláshelyek mielőbbi betöltését is. Amíg a megkérdezettek 20 százaléka szerint kifejezetten nagy, 37 százaléka szerint közepes hatással van a szakemberhiány a cég működésére, addig a magyar válaszadók körében ezek az arányok 17 és 42 százalék körül alakultak.

Magyarország legnehezebben betölthető munkakörei 2011-ben

1. szakmunkás2. csoportvezető3. értékesítő4. karbantartó5. gépkezelő6. sofőr7. szakács8. mérnök9. recepciós10. technikus

A munkaadók a legnagyobb problémának a jelentkezők gyakorlatlanságát, tapasztalatlanságát ítélték, de aggasztja őket a pályázók hiánya is. Ezek a gondok hazánkban is hasonló mértékben aggasztják a vállalkozásokat. Ugyanakkor megoldásként globálisan csak a cégek 21 százaléka tervezi a meglévő állománya képzését, készségfejlesztését. Ebben vélhetőleg az is közrejátszik, hogy egyelőre a munkáltatók jelentős része a túlóra és pluszfeladat terheléssel oldja meg a válság miatti elbocsátások okozta gondokat, és így a dolgozóknak idejük sincs a tréningekre. Emellett az is közrejátszhat, hogy a cégek nem szívesen képzik ki a dolgozókat, ha fennáll a magas fluktuáció veszélye. Márpedig egy másik Manpower-felmérés szerint globálisan az alkalmazottak több mint 80 százaléka állást keres.

Hosszabb távon a Manpower szerint mindenképp érdemes lenne a vállalkozásoknak a hosszabb távú stratégiájukhoz illeszkedő munkaerő-stratégiát is készíteniük, valamint komolyabb tehetségmenedzsment programokat indítaniuk, mivel a tapasztalatok szerint a válság  előtti gyakorlat aligha tér vissza, és teljesen megváltozott a gazdaság működése.  Mivel a válság alatt óriási elbocsátásokra kényszerültek, a megmaradt állománnyal kellett termelékenyebbnek lenniük - sokuknak sikerült is. Ezért mára egyre precízebbek lettek a kulcskompetenciák, kulcspozíciók követelményeinek meghatározásakor a munkaadók is. A gondot az ezeknek megfelelő, mindig alkalmazkodásra, megújulásra kész munkavállalók megtalálása jelenti majd. A felmérés szerint erre egyébként a folyamatos önképzéssel a dolgozóknak is készülniük kell majd.

Magyarországon inkább a toborzási módszerek változtatásában hisznek a munkaadók. A felmérés szerint ötödük ebben látja a megoldást, és csak 5 százalékuk szerint jelenthet megoldást a dolgozók képzése.