Közzétette a jövő évi költségvetési törvényjavaslat összeállításához szükséges makrogazdasági feltételeket a Nemzetgazdasági Minisztérium a honlapján csütörtökön, a prognózis 1,6 százalékos GDP-növekedéssel számol, amely megegyezik a Széll Kálmán Terv 2.0-ban szereplő előrejelzéssel.

Jövőre a tárca a beruházások 0,3 százalékos bővülésére számít az idei 2,3 százalékos csökkenés után. A Széll Kálmán Terv 2.0-ban szereplő 1,4 százalékos mértéknél kevésbé, 1,2 százalékkal esik vissza idén a háztartások fogyasztása a dokumentum szerint, jövőre pedig 0,2 százalékkal bővül a korábban várt 0,7 százalék helyett.

Az infláció idén 5,2, jövőre 4,2 százalék lesz. A nettó átlagkereset a 2012-es 1,7 százalékos növekedés után jövőre 4,8 százalékkal bővül.

A most közzétett költségvetési köriratból az is kiderül, hogy az idei 2,5 százalék után, jövőre a GDP 2,2 százalékos államháztartási hiányt céloz meg a kormány. Az Európai Unió ezzel szemben idénre 2,5 2013-ra azonban a jelenlegi folyamatok alapján 2,9 százalékos hiányt jósolt Magyarországnak az EU tavaszi előrejelzésében Az anyag a hiánycél elérését egyrészt a közszféra működési kiadásainál továbbra is érvényesített költségvetési takarékosság, másrészt a két Széll Kálmán Tervben kijelölt területeken megvalósított realizált megtakarításokkal látja elérhetőnek.

Az anyag a vártnál rosszabb makrogazdasági környezettel, illetve a különadók kivezetési kényszerével indokolja az új adók (biztosítási, távközlési és tranzakciós adók) bevezetését, hiszen csak így tartható a hiánycél. A jövő évi költségvetési kiadási és támogatási keretszámokat az idei zárolásokra építve kell megtervezni - vagyis a zárolások beépülnek a tervezési alapba - azok tartósak lesznek. A tárcák a saját bevételeiket belátásuk szerint tervezhetik meg - ebben szabad kezet kapnak - ám azoknak reálisaknak kell lenniük. A döntést végül az NGM hozza meg, a szaktárcák csak javaslatokat tesznek. (Az elmúlt évtizedekben a szaktárcák a saját bevételeiket rendre alultervezték - így a "meglepetés bevételt" a tárcavezetők saját döntésük szerint költhették el - ám ma már nincs erre joguk.)

Létszámfejlesztésre a tárcáknak 2013-ban sem lesz lehetőségük - igaz most (még) csökkentést sem ír elő a tervezési körirat, s nem meglepő módon jövőre sem lesz a közszférában bérfejlesztés, pontosabban nem változnak az illetményalapok.