Szerdán este mindenütt megnövekszik a felhőzet, sötétedéskor már az erősen felhős vagy borult égkép lesz a jellemző. Délnyugat, dél felől egyre többfelé kell záporra, zivatarra számítani, főként a Dunától keletre heves zivatar is lehet felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Éjszaka és csütörtök napközben összességében sokfelé valószínű több alkalommal eső, zápor, keleten emellett további zivatarok alakulhatnak ki, igaz már kisebb számban és kevésbé heves kísérőjelenségekkel. Csütörtök hajnaltól a szél egyre nagyobb területen északiasra fordul és csütörtökön az Alföld délkeleti részeit leszámítva megerősödik, sőt a Dunántúlon és a Zempléni-hegység körül viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 18 és 26 fok között várható, de a 24, 25 fok körüli értékek csak az Alföld délkeleti, keleti részein lesznek jellemzőek.

Csütörtökön a zivatarokat már nagy területen eső váltja fel. Zivatarok főként az Alföldön és az Északi-középhegység előterében fordulhatnak elő, ezeket néhol rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék (több mint 20-30 milliméter), viharos széllökés (60-80 kilométer/óra), esetleg jégeső kísérheti, másutt nagy területen - főként a Dunántúlon - valószínű tartós eső, ahol 24 óra alatt jelentős mennyiségű (több mint 20 milliméter) csapadék is eshet. Csütörtökön a Dunántúlon néhol (zivatartól függetlenül) viharos széllökések (~60-70 kilométer/óra) kísérhetik az északi szelet - írják a figyelmeztetésben.

Fronthatásra is figyelmeztetnek szerda estére: "egy felettünk húzódó sekély ciklon a meleg- és hidegfrontra érzékenyeket egyaránt megterheli. A fejfájás, migrén mellett megnövekedhet a reflexidő. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, ezáltal a teljesítőképességben is egyfajta csökkenés tapasztalható mind a munkában, mind pedig a járművezetéseben. Fokozódik a görcshajlam" - áll a honlapon.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.