Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A washingtoni nyilatkozat hangsúlyozza, hogy a Krímbe vezető hidat Oroszország az ukrán kormány beleegyezése nélkül építette meg, a Krím félsziget pedig Ukrajna része.

Az amerikai külügyminisztérium állásfoglalása szerint a híd megépítése nem csupán arra irányuló kísérlet, hogy Oroszország megszilárdítsa a Krím törvénytelen elcsatolását és megszállását, de a Kercsi-szoroson áthaladó hajók méretének korlátozásával akadályozza a hajók áthaladását az azovi-tengeri ukrán kikötőkbe - írja az MTI.

A külügyi tárca nyilatkozata - miután emlékeztetett rá, hogy korábban Washington a hídépítésben résztvevő számos természetes és jogi személyt is szankciókkal sújtott - ismételten leszögezte, hogy a büntető intézkedések mindaddig érvényben maradnak, amíg Oroszország vissza nem adja a Krímet Ukrajnának. "Még egyszer megerősítjük elkötelezettségünket Ukrajna szuverenitása és területi épsége mellett" - hangsúlyozta az amerikai külügyminisztérium. (Bevackolták magukat az oroszok - máris lehallgatják a telefonokat.)

Az Oroszországból a Kercsi-szoroson át a Krím félszigetre vezető 19 kilométeres híd egy részét - a gépkocsiforgalom számára elkészült hídpályát - kedden avatta fel Vlagyimir Putyin orosz elnök. A híd megépítését az Európai Unió külügyi szolgálata is Ukrajna függetlenségének és területi egységének megsértéseként értékelte, és keddi nyilatkozatában elítélte.

Képünk forrása: AFP Photo/Sputnik/Mikhail KLIMENTYEV