Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bankszövetség szerda este közleményben reagált Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter adó-bejelentéseire. A kiadott dokumentum emlékeztet a kormánnyal tavaly decemberben tető alá hozott megállapodásra és leszögezi, a tranzakciós adó kivetésének módja ellenkezik az abban foglaltakkal.

A közlemény úgy fogalmaz: "a szabályozási környezet kiszámíthatósága mindenkor szükséges feltétele a gazdaság működésének, válság idején pedig már önmagában is képes tompítani annak negatív következményeit - míg hiánya egyértelműen erősíti a külső tényezők okozta romboló hatásokat".

A dokumetum emlékeztet rá, hogy a kormány 2011. december 15-én megállapodást írt alá a Magyar Bankszövetséggel. Ebben a kormány kijelentette, hogy

  • a banki különadó mértéke és alapja 2012-ben a hatályos szabályozáshoz képest nem változik,
  • 2013-ban a mértéke 50%-kal csökken, míg
  • 2014-ben csak az Európai Unió jogrendjében elfogadott bankadónak megfelelő, vagy az Európai Unió tagállamaiban alkalmazott bankadó alapok és bankadó kulcsok átlagos mértéket meg nem haladó banki különadó kivetésére kerülhet sor.

A Bankszövetség megállapítja: az a miniszteri bejelentés, amely szerint a pénzügyi tranzakciós adó a tranzakciót lebonyolító pénzügyi intézményeknél jelenik meg többlet-ráfordításként, ellentmond a kormány megállapodásba foglalt fenti ígéretének.

A dokumentum emlékeztet arra, hogy "a kormány célkitűzései közé tartozik a magyar vállalkozások hitelhez jutásának elősegítése, a pénzügyi közvetítőrendszer aktív szerepvállalása mellett - ha azonban a pénzügyi intézményeket többletterhek sújtják, az szükségképpen visszaveti a pénzügyi intézmények hitelezési képességét illetve tovább növeli a hitelek árát".

A Magyar Bankszövetség hangsúlyozta azt is, hogy a sajtóban megjelentekkel ellentétben soha nem kérte, illetve soha nem javasolta, hogy a lakosságot a kormány pénzügyi tranzakciós adóval terhelje meg. Hozzáteszik: a Bankszövetség - mint ahogy korábban is - most és a jövőben is kész a félreértések tárgyalásos formában történő tisztázására.