A javaslat három lépésben másfél év alatt 29 %-os mértékű jövedékiadó-emelést tervez a dohánytermékeknél. Az adóemelés a cigarettán dobozonként akár 300 Ft árnövekedést is hozhat 2017 év végére, mivel az új EU-s dohánytermék-irányelv életbe lépésével a 19 szálas cigarettásdobozok eltűnnek, és helyettük 20 szálas lesz a legkisebb kiszerelési egység, mely szintén komoly árnövelő hatással bír.

Ekkora mértékű és ilyen gyors ütemű adóemelés a piac teljes összeomlásához vezetne. A feketepiac jelentősen megerősödne, a határmenti bevásárló turizmus erősen felélénkülne. Példaként említhető, hogy jelenleg Szlovákiában 3 euró alatt kapható 20 szál cigaretta, amely már most is olcsóbb a hazai termékeknél. Ezek a folyamatok rontják a kiskereskedők és a legális piaci szereplők jövedelmezőségét, erősítik a csempészbandákat és az adóbevételek alakulására is negatív hatással lesznek.

Szövetségünk többször juttatott el adóemelési javaslatot az elmúlt években az NGM-hez. Legutóbbi javaslatunkra 2015 novemberében azt a választ kaptuk, hogy nincs napirenden a dohánygyártmányok jövedéki adómértékeinek változtatása. Tájékoztattak továbbá, hogy a dohánygyártmányokra alkalmazott adómértékek megfelelnek a 2011/64/EU irányelv előírásainak, nemcsak 2015-re, de 2018-ra vonatkozólag egyaránt.

DBMSz álláspontja szerint létezik olyan adóemelési megoldás, amellyel el lehet érni az irányelvben meghatározott jövedéki adóterhelést anélkül, hogy ez a piac teljes összeomlásához vezetne. A DBMSz ezért egyeztetést kezdeményez a Nemzetgazdasági Minisztériummal bízva abban, hogy sikerül egy ésszerű adóemelési menetrendet kidolgozni az elkövetkezendő évekre.