Hamarosan megszülethet az idén október 4-5-én tartandó nemzetközi Budapesti Kibertér Konferencia (Budapest Conference on Cyberspace - BCC) részleteit jóváhagyó második kormányhatározat - mondta Sztáray Péter, a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára, a konferencia miniszteri biztosa a Fiatal Diplomaták Klubja és a Microsoft Magyarország Kft. közös rendezvényén.

A kibertér működéséről, illetve az ebben rejlő gazdasági, fejlesztési és társadalmi lehetőségek kihasználásáról tavaly novemberben tartottak magas szintű nemzetközi konferenciát Londonban, Magyarország e rendezvény utókonferenciájának rendezését vállalta, a kormány február végén megjelent határozatában döntött a konferencia megrendezéséről. (A második utórendezvényt 2013-ban Dél-Korea rendezi.) A külügyi tárca a kormányzati szereplők, nemzetközi és regionális szervezetek, a magán- és civil szektor, illetve a tudományos élet képviselői köréből 600-700 fő részvételére számít a Bizalommal és Biztonsággal a Szabadságért és Jólétért mottójú konferencián.

A konferencia három plenáris ülése a kibertér fejlődését, annak távlatait, a szükséges szakpolitikai lépéseket és a nemzetközi szervezetek, kormányzatok szerepét is felöleli majd, a rendezvény öt nagy tematikus szekciója többek közt a kibertér gazdasági növekedésre, társadalmi fejlődésre gyakorolt hatásai, a cyber- és nemzetközi internetbiztonság, illetve az internetes bűnözés köré épül. Sztáray a kis- és középvállalkozások jelentőségét emelte ki a kutatás-fejlesztésben, innovációban és a kreatív iparágakban, véleménye szerint a konferencia tematikájának jelentőségét indokolja az információs és kommunikációs technológiák gazdasági növekedésben, illetve a társadalmi fejlődésben betöltött kiemelt szerepe. A BCC megerősítheti Magyarország szerepét ezen a területen, a rendezvény a kibertérrel foglalkozó külföldi szereplők, az üzleti és a tudományos szféra figyelmét a magyarországi lehetőségekre irányíthatja. A tárca ennek érdekében egy, a szektorban aktív magyar vállalkozásokat bemutató programot is tervez a rendezvényen. (A londoni konferencián elhangzottak alapján a kutatások úgy becsülik, hogy a széles sávú internetpenetráció minden 10 százalékos növekedése 1,3 százalékkal bővíti a globális GDP-t. )

 

Fel kell számolni a digitális analfabetizmust

A magyar gazdaság versenyképességének növelése érdekében fel kell számolni hazánkban a digitális analfabetizmust, javítani kell digitális írástudást, fejleszteni az e-business kultúrát, mindezek érdekében pedig növelni kell a hazai pc-ellátottságot, illetve az internet-hozzáférést - hangsúlyozta Papp István, a Microsoft Hungary ügyvezető igazgatója. A cégvezető szerint emellett a magyarok angolnyelv-tudása is javításra szorul, hiszen ez a munkanyelve például az applikációfejlesztésneknek, amelyben a magyar start-up cégeknek komoly perspektívái lehetnek. A Microsoft korábban 52 milliárd forint értékű Digitális Oktatási Alapcsomagot ajánlott fel a magyar kormánynak - tette hozzá Papp.