Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn teszi közzé a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) a beszerzésimenedzser-index (BMI) októberi értékét. A szezonálisan kiigazított szeptemberi érték 51,8 pont volt. A szeptemberi index alatta maradt az augusztusi 52,6 pontnak, és az elmúlt három évben csak egyszer, 2019 júliusában volt alacsonyabb, 51,2 pont az érték.

Szerdán közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a szeptemberi kiskereskedelmi forgalom adatait. Augusztusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 5,3, naptárhatástól megtisztítva 5,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Január-augusztusban a forgalom a naptárhatástól megtisztított adatok alapján 5,8 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

Szintén szerdán publikálja a KSH az első háromnegyedév lakásépítési, építési engedélyezési statisztikáit. Idén az első fél évben 6472 új lakás épült, 0,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 18 227 volt, 0,9 százalékkal több, mint 2018 azonos időszakában.

Pénteken közli a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének október végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatóját. Szeptemberben 207,2 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere, ezzel 303,6 milliárd forintra csökkent az idei hiány a harmadik negyedév végére, ami az idei évre tervezett deficit 30,4 százaléka.

Pénteken teszi közzé a statisztikai hivatal a fogyasztói árak októberi adatait. Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, augusztushoz viszonyítva pedig átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek az árak. Január-szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

Ugyancsak pénteken jelenik meg az ipari termelés szeptemberi alakulásának első becslése. Augusztusban az ipari termelés volumene 0,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 2,7 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,2 százalékkal csökkent augusztusban. Január-augusztusban az ipari termelés 5,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.