A korábban megadott bővülési ütemtől ugyan pár tized százalékponttal eltérhet majd a végleges szám, azonban ez már lényeges változást nem jelent, azaz 2007 végén a korábban várt áttöréssel szemben mélypontra került a gazdasági növekedés. A kiskereskedelmi forgalom továbbra is gyenge, a kormányzat pedig visszafogta a költekezését, így mind a magán-, mind a közösségi fogyasztás folytathatta az elmúlt negyedévekben megszokott csökkenését - mondta Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője.

A keresleti oldalon a beruházások alakulása még kérdéses. Az előzetes adatok ugyan meghaladták a várakozásokat, azonban ezt és a GDP-t eltérő módszertannal számolják, így csak óvatosan lehet bármit is mondani ez alapján a GDP-ről - figyelmeztetett Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere, emlékeztetve a második negyedév nagy meglepetésére, amikor a két értéknek még az előjele sem egyezett. Ha még a mostani adatok tényleg egy kedvező képet festenének is, akkor sem valószínű, hogy ez hosszú távon megmaradhatna. Az elmúlt időszakban, amikor még olcsón lehetett hitelekhez jutni és a külső piacok konjunktúrája hajtotta a magyar gazdaságot, a vállalatok a beruházások helyett inkább magasabb kapacitással termeltek, így meglepő lenne, ha pont a mostani környezetben kezdenék meg a fejlesztéseket - tette hozzá Bebesy. Az export és az import különbsége viszont továbbra is nagyban segítette a gazdaság növekedését, azonban a külkereskedelmi termékforgalom nem mutat biztató jeleket. A kivitel dinamikája ugyanis gyorsabb ütemben mérséklődik, mint a behozatalé, s a tegnap megjelent decemberi adatoknál már átbillent a mérleg.

A termelési oldalon nagy meglepetés nem várható. A kiigazított ipari adatok 5,7 százalékkal bővültek, s ez a dinamika jelentős fékeződését jelenti, szemben a korábbi három negyedév 8 és egyszer 10 százalék fölötti növekedésével - mondta Németh Dávid, az ING szenior elemzője. A számok főleg az exportra termelő ágazatok mérséklődéséről, valamint a belföldi piaccal rendelkezők enyhe térnyeréséről számoltak be, valamint pozitívum az is, hogy a feldolgozóipar beruházási üteme mérséklődik ugyan, ám a fejlesztéseknél még az utolsó negyedévben is két számjegyű növekedést tudott elérni.

Még mindig az ipar, különösen a feldolgozóipar és a nettó export hajthatta a gazdaságot, ám ennek ereje kezd kifulladni. A későbbiekben főleg a gyenge bázisok miatt ugyan magasabb ütemre számíthatunk, ám lényegében most még nem látszik, hogy mi adhatna lökést a magyar gazdaságnak.