Nem jött össze a beígért bürokráciacsökkentés az Orbán-rezsimnek - írja a Népszava. A 2022-es költségvetés benyújtott számai alapján 12 évre vetítve a kormányzati felső vezetők száma duplázódást mutat. Hasonló folyamat játszódik le a minisztériumokban is. A kormány szerint jövőre a tárcáknál 11 979 fő dolgozhat. Ez még az idei évhez képest is mintegy négy százalékos növekedés.

A 11 évvel ezelőtti indulás adataihoz viszonyítva a jövőre tervezett létszám már közel kétszeres. Bár az Orbán-kormány 2010-ben még az erős állam ígértével kampányolt, az évtized közepén - elsősorban Lázár János nevéhez köthetően - már inkább a bürokráciacsökkentést állították a középpontba.

A második Orbán-kormány, amely 2010 lépett hivatalba 106 miniszterrel, államtitkárral és helyettes államtitkárral alakult meg. Jelenleg ugyanebben a beosztásban már 198-an munkálkodnak az ország ügyeinek jobbításán. A miniszterek száma időközben 10-ről 15-re nőtt. Azzal együtt, hogy a mai napig nincs önálló oktatási, egészségügyi és környezetvédelmi tárca. Ehelyett több tárca nélküli, illetve egy miniszterelnöki kabinetiroda-vezető miniszter is van.

Szakértők szerint a tárcák igazgatási dolgozóinak megkétszereződése három tényezőre vezethető vissza. A kormányzás elején a háttérintézmények beolvadtak a minisztériumokba, az uniós pénzek felhasználását végző Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ) feloszlatták, és mára az uniós pénzek elosztásával, pályázatírással és azok ellenőrzésével a tárcáknál ezernél is több tisztviselő foglalkozik. A létszámnövekedés harmadik forrása a bürokrácia öntörvényű növekedése.