Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn érkezhet meg a kórházak számlájára az az összeg, amit adósságaik rendezésre költhetnek - írja a Népszava. Az 55 milliárd forintos keretnek csak alig több mint felét adta a kormány közvetlenül a tartozások kifizetésére, 24 milliárdot azok között osztanák szét, amelyek tavaly óta bizonyíthatóan tettek az eladósodás elkerüléséért.

Így több, főként vidéki nagy kórház úgy kapott milliárdos összeget, hogy nem volt adóssága, míg több óriási hitellel küszködő intézménynek jócskán maradt adóssága. Például a súlyos pénzügyi nehézségekkel küszködő Honvéd- valamint Péterfy kórháznak milliárdos tartozásai maradnak. Mindkét intézménynek van több olyan részlege is - például a sürgősségi, a traumatológiai és az intenzív ellátás -, amely jóval többe kerül, mint amennyit ezekért a szolgáltatásokért a biztosító fizet.

Egy szakértő szerint a jutalomosztással az a legnagyobb baj, hogy nem veszi figyelembe az egyes kórházak eltérő betegellátási feladatait, és azt, hogy ezeket eleve nem egyenlően díjazzák. Vannak olyan szakmák, amelyek elvégzéséért többet fizet a biztosító, mint amennyi azok költsége, és vannak olyanok, amelyek eleve csak veszteséget termelhetnek.