A 81,3 milliárd forintos lejárt tartozásból 1,2 milliárd a szállítói finanszírozású, döntően uniós projektekhez kapcsolódó tartozás, amelynek összege 0,3 milliárd forinttal csökkent az előző havi adathoz képest. Szállítói finanszírozású projekt esetében a projekt végrehajtásában részt vevő intézményt megillető támogatás összegét közvetlenül a szállító számlájára utalja a közreműködő szervezet, de a kedvezményezett intézmény könyvelésében ki kell mutatni a szállító felé fennálló kötelezettséget mindaddig, amíg annak pénzügyi teljesítése meg nem történik. Amennyiben a kötelezettség lejárt, úgy azt a tartozásállományról szóló adatszolgáltatásban is szerepeltetni kell - írja a MÁK.

A konszolidáció sem szabadítja meg a teljes tartozástól a kórházakat

A tartozásállományból 64,8 milliárd, az összes tartozás 80 százaléka az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket). A kórházi adósság októberről novemberre 2,5 milliárd forinttal nőtt, így valószínű, hogy az év végi konszolidációt követően is marad mintegy 20 milliárd forintnyi lejárt, kifizetetlen számla.

November végén a kórházak 60 napon túl lejárt adósságainak aránya meghaladta a az összes tartozás 61 százalékát.

Az adóslista élén változatlanul az 5,81 milliárdos tartozást felhalmozó Magyar Honvédség Egészségügyi Központ áll, az intézmény egy hónap alatt 315 millió forinttal növelte a tartozásállományt. Hárommilliárd forint fölötti (3,6 milliárd) a Péterfi Sándor utcai kórház, valamint a Békés Megyei Központi Kórház (3,2 milliárd) adóssága, a havi növekmény e két kórházban rendre 93 és 275 millió forint volt. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintéze csaknem 2,5 milliárd forinttal, a Szegedi Tudományegyetem 2,1 tartozott november végén.

További 18 kórházban haladja meg az egymilliárdot a kifizetetlen számlák összege.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár november 17-én bejelentette,  kormánydöntés szerint 60 milliárdot kapnak a kórházak, ebből 45 milliárdot fordíthatnak a szeptember 30-ig fennálló, 30 napon túl lejárt adósságok rendezésére, további 15 milliárdot pedig megpályázhatnak a működés hatékonyságát növelő programokra.