Az Európai Uniótól befolyt tőkeátutalások 255 millió eurót tettek ki szeptemberben, így az országnak a folyó mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számolt fizetési képessége a külfölddel szemben 882 millió euróra javult az augusztusi 44 millió euró finanszírozási igénnyel szemben.

Az előzetes havi adatokból ítélve a harmadik negyedévben ismét pozitívra fordult a folyó fizetési mérleg és 125 millió euró aktívummal zárt, míg a külső finanszírozási képesség 9550 millió euró volt. Az adatok erős fenntartással kezelendők, mert a harmadik negyedéves fizetési mérlegadatokat december 21-én közli majd az MNB.

Az első fél évben 531 millió euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya a második negyedévi 847 milliós deficit miatt, az uniós tőketranszferek azonban elérték a 1,241 milliárd eurót, így a folyó mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből számított külső finanszírozási képesség 694 millió euró volt az év első felében.

A folyó fizetési mérleg egyenlege rendszeresen együtt mozog a reálgazdasági folyamatokkal, nevezetesen a külkereskedelemhez kötődő pénzmozgással. Szeptemberben az árukereskedelmi egyenleg 631 millió euró aktívumba fordult a fizetési mérlegben az augusztusi 271 millió és a júliusi 254 millió euró deficitet követően. A szolgáltatások külkereskedelmi többlete 261 millió euróról 198 millió euróra apadt az előző hónapról szeptemberre, döntően az idegenforgalmi többletnek a határok ismételt lezárásából eredő 76 millió eurós csökkenése miatt. A jövedelemágon sokkal szelídebb hullámzást mutat a fizetési mérleg. A munkajövedelmek 177 millió euró nettó hazautalt többlete, alig 5 millió euróval volt szeptemberben nagyobb az augusztusi összegnél. A befektetések jövedelmeinek 409 millió euró kivonása 15 millió euróval lett kisebb az előző havinál, ezen belül a működőtőke befektetések után járó profit hazautalása 352 millió euró volt szeptemberben alig 10 millió euróval kevesebb az augusztusinál.