Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A politikusoknak nyilvánosságra kell hozniuk, hogy a jövedelmeik után pontosan mekkora adóalappal rendelkeztek és ebből mennyi adót kellett befizetniük. Az áprilisi választások után felállt új kormány miniszterei közül a rekorder Kásler Miklós lett. Az erőforrás miniszter 57,3 milliós adóalap után fizetett be 8,6 millió forintot.

A pozícióját megőrző kabinetminiszter, Rogán Antal 40,9 millió forintos adóalapja után 6,1 millió forintot fizetett be, míg Süli János paksi bővítésért felelős miniszternél előbbi szám 13,5, míg a befizetése 2,02 millió forint.

A kormány legmagasabb szintjein Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 15,9 millió forintjával elmarad a már említett Rogántól: befizetése csak 2,4 millió forint míg adóalapja 15,9 milliós alap után. Orbán Viktor miniszterelnök nála valamennyivel nagyobb tétel után kellett, hogy adózzon: összevont alapja 18,4 millió forint volt, ebből adott be a költségvetésnek 2,75 millió forintot.

Semjénhez hasonlóan a pénzügyminiszter Varga Mihály alapja is 15,9 millió forint volt, de ő 5,3 millió forintnyi adókedvezményt vehetett igénybe. A politikus három gyermek édesapja, így jogosult a családi adókedvezményre is, amely közrejátszhatott abban, hogy csak 1,5 millió forintot adózott.

A külügyminiszter Szijjártó Péter csak 360 ezer forintnyi kedvezménnyel élhetett a közel 16 millió forintos adóalapját csökkentendő, így 2 millió forintot kellett befizetnie.

Pintér Sándor belügyminiszter 13,2 milliós alappal rendelkezett tavaly, amelyből 2 millió forint volt a terhek mérték, de jelölte, hogy 6 millió forintnyi jövedelem után különadózott még 900 ezer forintot.

Az igazságügyi miniszter Trócsányi László esetében 27,9 millió forint után 4,2 millió forint került a költségvetéshez.

A fotó forrása: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs.