A gazdálkodók szerencséjére nem okozott problémát a február végi-március eleji (sok helyen) mínusz 20 fokos időjárás: a kellő nagyságú hóréteg megvédte a növényeket a nagy hidegtől. Cserébe a kártevők nagy része elpusztulhatott a rideg időjárási körülmények között.

A lap pénteki cikke szerint a fejtrágyázást a legtöbb földön már elvégezték. Jelenleg telített a talaj - nagy a nedvesség tartalma -, ezért arra kell várni, hogy kiszáradjon a föld, amit a böjti szelek hozhatnak el. Addig a munkagépek ugyan nem tudnak dolgozni a talajon, de egyelőre nincsenek késésben a mezőgazdasági munkákkal.

Az árakkal sem lesz probléma: Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) friss gabonapiaci jelentése alapján arról ír a Vg.hu, hogy átlagosan 50 ezer forint körüli áfa és szállítási költség nélküli termelői áron forgott egy tonna étkezési búza február végén. A takarmánybúza ára ugyanekkor 47-48 ezer forint volt, ami 8-13 százalékkal nagyobb ár, mint a tavalyiak. A nemzetközi piacon is erősödött a búza: a chicagói árutőzsdén a fronthavi jegyzése a tonnánként 165-178 dolláros tartományban hullámzott február második felében, majd március első napjaiban 180 dollár fölé emelkedett.

A fotó forrása: Napi.hu.