Kihasználják az idősek a délelőtti időszakot a vásárlásra, amikor a boltokban kevesebben fordulnak meg, így kisebb az esélye, hogy megfertőződhetnek. Ugyan a kormánynak nem áll szándékában a 9-12 órás korlátozás ismételt bevezetése, ám ha a nyugdíjasok önként ebben az időszakban járnak a boltokba, akkor nem is kell - derült ki Budenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete elnökének szavaiból.

A lakosság egy része nehezen alkalmazkodott a korlátozásokhoz - mondta a Budenkó a Magyar Nemzetnek. Mivel a vásárló most nem érzi korlátozva magát, nincs ellenállás, sőt sokan már maguktól redukálják a fogyasztási szokásaikat. Az idősek is keresik a módjait, hogy egyénileg védekezzenek. Vannak, akik teljesen átálltak a piacos beszerzésre, mert biztonságosabbnak érzik, mint a zárt üzleteket.

Az idősebbek a legkisebb kockázattal 9-10 óra körül mehetnek az üzletekbe, mivel mindig a délelőtti órákban vásárolnak a legkevesebben. Az iskolaidő után, kora délutántól már újra egyre többen érkeznek a napi fogyasztási cikkekért, és vacsoraidőig inkább már zsúfoltság jellemző.

A hétvége más: a pénteki nap második fele a legforgalmasabb, emellett szombat délelőtt is sokan mennek az áruházakba - mondta Vámos György, Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.