A tavalyihoz képest 8 százalékpontot emelkedett, ezzel 69 pontos értéket vett fel novemberben a BNP Paribas Cardif munkaerő-piaci stabilitási indexe, így az időszakonként tapasztalható ingadozások ellenére továbbra is emelkedő a tendencia.

A mérőszám azt fejezi ki egy 100 pontos skálán, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra.

Míg 2014 novemberében 60, egy évvel később 61, tavalyelőtt 64, 2017-ben pedig már 69 pontot ért el a munkavállalói bizalmi index értéke - a több mint három éve indult kutatás során az index most vette fel a második legmagasabb értékét.

A jelek szerint folyamatosan nő a magyar munkavállalók optimizmusa a munkahelyük iránt érzett stabilitás kapcsán - mondta Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója. A legtöbb hazai munkavállaló jelenleg úgy érzi, hogy ha el is veszítené a munkáját, akkor is viszonylag könnyen találna magának új állást, ami csökkenő munkavállalói motivációt is eredményez.

A munkavállalók 73 százaléka érzi úgy, hogy több mint 5 évig megmarad a munkahelye. Azon munkavállalók közül, akik ennél rövidebb időre látják biztosnak a munkahelyüket, 42 százalékuk úgy érzékeli, hogy az egész cégben nincs elég megrendelés, 35 százalék szerint hosszabb ideje folyamatosan zsugorodnak és csökken a munkatársak létszáma, 34 százalék úgy véli, hogy az őt alkalmazó cég meg fog szűnni, 24 százalékuk pedig azt is állította, hogy a cég beolvad egy másik vállalatba.

Iskolai végzettség szerint továbbra is a diplomások és az érettségivel rendelkezők alkotják a legbizakodóbb csoportot 70 és 72 ponttal, utánuk 68 ponttal következnek a legfeljebb nyolc osztályt végzettek, a sort pedig 65 ponttal zárják a szakmunkás papírral rendelkezők. Minden korcsoportban jelentős javulás tapasztalható az elmúlt években: jelenleg mindegyik korosztály 69 pontot ért el.

A szektorok szerinti bontásnál nincs érdemi különbség: a kereskedelmi szektort leszámítva (68 pont), a közigazgatásban, az iparban és a mezőgazdaságban dolgozóknál egyaránt 69-69 pontot mértek. Ez az utóbbi szektor 18 pontos ugrását leszámítva, átlagosan 2-4 pontos emelkedést jelent egy év alatt.

A lakóhely szerinti bontásban a budapestiek körében 73, a városban élőknél 69, míg a falvakban élőknél 65 pontot mértek. A fővárosban élőknél most regisztrálták a legmagasabb értéket, ami 2016 és 2015 novemberéhez képest 6 és 9, míg 2014 hasonló időszakához képest 13 pontos növekedést jelent.

Fotó forrása: Shutterstock.