Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lovas nemzet vagyunk, szeretjük a lovakat, lovaskultúránk, lovas hagyományaink megérdemlik, hogy a lovassportok méltó környezetben fejlődjenek tovább - tavaly novemberben ezekkel a szavakkal adta át Fazekas Sándor agrárminiszter a Szilvásváradi Lovas Központot. Most pedig Sallai R. Benedek, a Lehet más a Politika képviselőjének kérdésére a tárcavezető írásban azt válaszolta, hogy 2013-tól 2017-ig 6 milliárd 818 millió forintot költöttek a beruházásra a Kincsem Nemzeti Lovas Programban.

Ez a legdrágább azon három beruházás közül, melyet a hazai lovassport fejlesztése végett támogatott az állam. A fábiánsebestyéni Kinizsi Park fejlesztésére - több tételben - mindössze 184,5 millió forintot, míg a Nemzeti Lovarda felújítására 2 milliárd forint támogatást adott a kormány. Az itteni komplexum többségi tulajdonosa Farkas Sándor fideszes képviselő és felesége a Blikk korábbi cikke szerint.

A budapesti épületet a West Hungária Bau Kft. alakíthatja át, és építhet új létesítményeket a Mészáros Lőrinc családjának érdekeltségében lévő Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel közösen. A cégek az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közbeszerzésén nettó 2,5 milliárdos árajánlattal nyertek - a szerződés előzetesen becsült értéke 1,8 milliárd forint volt.

A Nemzeti Lovarda a közelmúltban drágult meg 300 millió forinttal, miután a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kiegészítő munkálatokra hivatkozva megemelte a büdzsét.

A szilvásváradi létesítmény kivitelezési munkái pedig az elmúlt időszakban azért szerepeltek a sajtóban, mert ifj. Bozsik József korábbi fogathajtó szövetségi kapitány szakmai kifogásokról beszélt, például a pálya minőségével kapcsolatban, s arról, hogy az első versenyeken a fűtetlen csarnokban fáztak a nézők. Miután a szakember nyilatkozott az N1tv-nek, Czerván György államtitkár felhívta és számon kérte, hogy miért kritizálta a beruházást.

A fejlesztésre kiírt közbeszerzést egyedüli pályázóként még 2015 októberében nyerte el a Mészáros és Mészáros Kft. az egri székhelyű Euro Campus Kft.-vel közösen, nettó 6,2 milliárd forintos vállalási árral. Ez 1,6 milliárddal magasabb a szerződés előzetesen becsült értékénél.

A három beruházásra tehát összesen 9 milliárd forint támogatást utalt el az állam.