Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hamarosan kiderül, hogy Csányi Sándor maradt-e Magyarország leggazdagabb embere, mivel megjelenik a Napi.hu kiadásában, sorrendben immár 14. alkalommal A 100 leggazdagabb című kiadvány. A rangsort 2011 óta vezeti az OTP Bank Nyrt. első embere. A második helyen tavaly Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa, míg a harmadikon az online erotikus szolgáltatásokból meggazdagodott Gattyán György állt. Ízelítőnek annyit elárulunk, hogy a 2015-ben a dobogón változott a helyzet - a pontos összegeket, a részletes listát május 14-én, a kiadvány boltokba kerülésének napján közöljük.

Annyit is előrebocsátunk a 2015-ös felmérés eredményeiből, hogy a magyarországi 100-as elitklubba szóló "belépőjegy" minimális mértéke idén már 6 milliárd forintra emelkedett - ez 700 millió forinttal haladja meg a múlt évit, illetve egymilliárdal magasabb a 2013-asnál. A 100 leggazdagabb egyetlen női szereplője továbbra is Kósa Erika.

Bőven lekörözték az inflációt

Így becslünk mi

A 100 leggazdagabb vagyonbecslésének alapja a cégvagyon feltérképezése. A cégvagyon legjobb mutatószáma megítélésünk szerint a saját tőke. Ez jelenti a kiindulópontot. Emellé sorakozik fel a nyilvános mérlegekből kideríthető eredmény, azaz a profit és az osztalék. A vagyonértékelésnél figyelembe vesszük a rövid és hosszú lejáratú hiteleket, az eredménytartalékot és azokat a cégeket, amelyekben gazdagjaink tulajdonrésszel rendelkeznek. Az így kialakult képet árnyalja a cég vagy a cégtulajdonos birtokában levő ingatlanok becsült értéke vagy a bérleti díj nagysága. A "finomhangolásnál" a cég piaci értékét és helyzetét, piaci részesedését, külpiaci aktivitását és kapcsolatait is figyelembe vesszük. És persze megkeressük a legfőbb konkurenseket is − ők bizonyára sokat tudnak ellenfelük vélt vagy valós gyengeségeiről. Az így összeállított szócikkel és vagyonbecsléssel állunk az érintettek elé, akik kommentálhatják ezt.

A Napi.hu - immár hagyományosan májusban megjelenő - magyarországi listáján szereplők összvagyona idén már megközelítette a 2600 milliárd forintot - ez 160 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit (a múlt évi 180 miliárdos emelkedés után). Ez azt jelenti, hogy a 6,6 százalékos gyarapodás megint csak jócskán felülmúlta a 2014 egészében a KSH által mért mínusz 0,2 százalékos fogyasztói árindexet, azaz reálértéken csaknem hét százalékkal nőtt a magyar nábobok vagyona. (Összehasonlításképpen: tavaly az 1,7 százalékos pénzromlás idején 7,9 százalékkal lett nagyobb az összvagyon - ez is bő hatszázalékos gyarapodást jelentett reálértéken.)

Forrás: A 100 leggazdagabb

Mindehhez érdemes hozzátenni azt is, hogy az első, 2002-ben megjelent, A 100 leggazdagabb rangsorában szereplők összvagyona akkori áron csupán 632 milliárd forint volt. Ez az elmúlt 14 év alatt több mint a négyszeresére emelkedett - miközben ezen időszakban a fogyasztó árak összesen alig 77 százalékkal nőttek.

Idén rendhagyó módon azt is számba vettük, hogy ekkora összvagyon többféle összehasonlításban mire elég, mivel mérhető össze - az eredmény pedig látványos lett.

Sok új tag az elitklubban

Az idei listán meglehetősen sok, szám szerint egy tucat új szereplő jelent meg: közülük tíz neve soha nem volt még a százban, ketten viszont kisebb szünet után kerültek be újra. Ez önmagában még nem lenne különös, az viszont rendhagyó, hogy az újak tekintélyes része alig néhány év alatt tett szert vagyonára, ráadásul úgy, hogy jelentős állami megrendeléseket kapott, azaz ömlött az uniós és az állami támogatás a cégek egy részébe.

Egyre többen zárkóznak fel a százas élmezőny közelébe. Idén a korábbinál is részletesebb regionális listákkal szolgálunk, amelyekre 135 név került fel. Célunk, hogy tágítsuk a horizontot, betekintést engedjünk olvasóinknak a vidék gazda(g)ságába is. E listákra idén minimum kétmilliárd forintos vagyonnal lehetett felkerülni.

Az idei kiadványunkban is találhatnak olyan cégtulajdonosokat, akik "csak azért is" itthon maradtak és csak azért is bebizonyítják, hogy itthon is lehet világsikerű vállalkozásokat működtetni, itthon is lehet valaki a legjobb abban, amivel foglalkozik. Ha Ön átböngészi az idei 100-as listát, nem lesz nehéz megtalálnia őket.

Kik mozgatják valójában Magyarországot?

A vagyon szerinti ranglista mellett idén immár második alkalommal található egy befolyásrangsor is a kiadványban. A vagyon nagysága ugyanis nem feltétlenül egyezik meg a befolyás mértékével és fordítva: vannak olyan befolyásos emberek, akik vélhetően nem rendelkeznek milliárdokban kifejezhető vagyonnal - befolyásuk a magyarországi gazdasági és társadalmi életre viszont jelentős. Az, hogy ezen kik és hogyan szerepeltek, május 14-én derül majd ki. Emlékeztetőül a tavalyi élmezőny: az első helyen Orbán Viktor kormányfő, a másodikon Csányi Sándor OTP-vezér, a harmadikon pedig Simicska Lajos nagyvállalkozó végzett. Nem meglepő módon, idén itt is változott a helyzet.

A Befolyás-barométer - műfajából adódóan szubjektív módon - a gazdasági és politikai szereplők befolyását együtt igyekszik meghatározni, és ez alapján egy alternatív sorrendet felállítani. A barométer összeállításához politikai elemzőket kértünk arra, hogy helyezzék el skálán a Napi.hu által megnevezett száz politikust, üzletembert és közéleti szereplőt azok vélt befolyásossága alapján. A definíciót úgy határoztuk meg, hogy az a befolyásosabb személy másoknál, "aki egy ügy érdekében közvetlenül vagy közvetve több pénzt és/vagy erőforrást tud megmozgatni".

Az eredmények alapján nemcsak élvonalbeli politikusok és reflektorfényben lévő milliárdosok tartoznak a legnagyobb befolyással rendelkező emberek közé Magyarországon, hanem jónéhány kormányközeli vállalkozók, valamint multinacionális cégek itteni leányait és magyar nagyvállalatokat vezető menedzserek is komoly erőforrásokat tudnak megmozgatni. A Befolyás-barométer élmezőnyében több olyan szereplő is megjelenik, aki évekkel ezelőtt nemcsak a százas, de egy képzeletbeli ötszázas listára sem fért volna be - mindez arra utal, hogy gazdasági és politikai befolyása gyorsan erősödött az elmúlt időszakban.