Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A CNA szerint Csiu ezt válaszolta a kormánypárt egyik képviselőjének kérdésére a parlamentben, de további részletekkel nem szolgált - írta az MTI-re hivatkozva az Index. A kérdésre, hogy az észak-koreai vezető életben van-e, az NSB vezetője elmosolyodott, és kitért a válasz elől.

A tajvani ellenzék annak lehetőségéről kérdezte Csiut, hogy Kim halála esetén hatalmi űr keletkezne-e Észak-Koreában. Az NSB vezetője elmondta, hogy a tajvani hírszerzés fel van készülve erre az eshetőségre. A visszavonult tábornok - aki korábban miniszter és vezérkari főnök is volt - szerint az NSB rendelkezik információval az észak-koreai helyzetről, de arról csakis zárt ajtók mögött beszélhet, mivel ha azt nyilvánosan tenné, veszélybe sodorná a forrásokat.

Az észak-koreai vezető egészségi állapotának romlásáról azután jelentek meg hírek, hogy nem jelent meg április 15-én az államalapító nagyapja, Kim Ir Szen születésének évfordulóján tartott megemlékezésen, holott Észak-Koreában ez a legnagyobb ünnep. Az észak-koreai vezető már az április 15-i parádét megelőző napokban sem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

A CNN amerikai hírtelevízió a múlt héten azt közölte, hogy Kim Dzsongun szív- és érrendszeri műtéten esett át, és súlyos az állapota. Más források szerint Észak-Korea legszorosabb szövetségese, Kína szakértői csoportot, köztük orvosokat küldött Phenjanba.

A KCNA észak-koreai hírügynökség legutóbb április 12-én írt arról, hogy a legfőbb vezető megjelent az országot irányító Koreai Munkapárt politikai bizottságának ülésén, ám azóta nem jelentett a vezető tevékenységéről, pedig ez rendszeresen vezető hír a pártállami médiánál.

A két Korea kapcsolatával foglalkozó Kim Jön Csul dél-koreai egyesítési miniszter a parlament külügyi bizottságának ülésén nemrég hiteltelennek nevezte az észak-koreai vezető állapotáról megjelent, nem megerősített jelentéseket, és álhíreknek minősítette azokat. "Rendelkezünk olyan hírszerzési információkkal, amelyek lehetővé teszik, hogy magabiztosan azt mondhassuk: nincsenek szokatlan jelek Észak-Koreában", írta az MTI.