A kínaiaknak az lenne az egyik legnagyobb előnye a Sinopharm-vakcina esetleges debreceni előállításának, hogy az európai és az amerikai gyógyszerhatóság elfogadja, ha a magyar gyógyszerhatóság megfelelőnek ítéli a gyártás körülményeit - írja a Népszava szakértőkre hivatkozva. Így széles körben teríthetnék majd innen a Sinopharmot anélkül, hogy be kellene engedniük kínai gyáraikba inspekcióra az Európai Gyógyszerügynökség vagy az amerikai gyógyszerügyi hivatal ellenőreit.

Szijjártó Péter külügyminiszter a hét elején bejelentette, Magyarországon átveszik majd a Sinopharm teljes gyártási technológiáját. Ez gyakorlatilag megnyitja a lehetőséget a vakcina hazai bérgyártása előtt. Szijjártó bejelentése több szempontból is meglepetést keltett. Értesüléseink szerint még a debreceni vakcinagyár építésének előkészítésével foglalkozók sem kaptak előzetes tájékoztatást a kínai oltóanyag bérgyártásának részleteiről.

Az eredeti tervek szerint az itt gyártott készítmények nem csak a hazai lakosság védelmét szolgálnák, hanem ezekre lenne kereslet a közép-kelet-európai térségben is, ahol – az előkészítők megfogalmazása szerint – egyes vakcinák esetében a piac gyakorlatilag korlátlan mennyiséget képes felvenni. A napilapnak szakértők azt mondták, hogy miután az elmúlt egy évben szinte mindenki csak a koronavírus-elleni vakcinákra fejlesztett, így az egyéb védőoltásokra váratlan piaci rések is keletkezhetnek.