"Tökéletesen biztosak vagyunk abban, hogy megvannak a feltételek és a képességek a kínai gazdasági növekedés fenntartásához, ahogyan abban is, hogy mindez hozzájárul a világ gazdaságának stabil fejlődéséhez is" - fogalmaz az interneten közzétett szöveg. A kínai központi bank a 700 milliárd dolláros amerikai mentőcsomag szenátusi megszavazását is üdvözölte azt írta közleményében.

Az amerikai pénzügyi krízis hatásainak mérséklése érdekében Kína erősíteni fogja bankrendszere körültekintő vizsgálatát, miközben magukat a bankokat is a kockázatok kezelésének tökéletesítésére szólítják föl - írják.

Kína a második negyedben 10,1 százalékos GDP-növekedést regisztrált, ami ugyan jócskán elmarad a tavalyi hasonló időszakban mért 11,9 százalékos mértéktől, ám a zsugorodó európai gazdaság a két szám különbözetét is elfogadná GDP-növekedési számként.

A kínai központi bank szeptemberben hat év óta először csökkentette irányadó kölcsönkamatait, ami sokak szerint a kínai monetáris politika változását jelenti, az infláció elleni küzdelemről a gazdasági növekedés támogatására módosítva a fókuszt. A jüant augusztusban már csak éves szinten 4,9 százalékos infláció érintette, miután februárban még 8,7 százalékon állt a pénztomlás üteme.

A kínai bankok viszonylag kevéssé voltak kitéve a nyugati bankokat sújtó eseményeknek, és sokak szerint félő, hogy a pénzügyi válság miatt továbbra is igencsak visszafogott lépéseket tesz majd saját bankrendszere liberalizálására.