A Magyar Orvosi Kamara (MOK) anonim felmérése szerint 4500 orvos hajlandó letétbe helyezni önkéntes túlmunka szerződésének felmondását. De, hogy valójában mennyien teszik meg, nem tudják – mondta Kincses Gyula, a MOK elnöke a hvg.hu-nak.

A Napi.hu úgy tudja, körülbelül egy hónap múlva derülhet ki, hogy pontosan hány orvos döntött a szankciók mellett.

A MOK elnöke azt állítja: a hétvégi küldöttgyűlés óta nem beszélt Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárral.

Ahogy azt megírtuk a MOK küldöttgyűlése múlt szombaton egyhangúlag arról döntött, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok pedig az önkéntes többletmunkájuk felmondását tegyék letétbe.

Továbbá követelik, hogy januártól induljon a szakdolgozói béremelés: ezt a kormány júliusra ígéri. Ha a követelések nem teljesülnek, akkor élesednek a felmondások.

Nem a tényleges problémákról beszélt

Kincses Gyula szerint Takács Péter a vasárnapi reakciójában nagyon ügyesen terelt, hogy ne a tényleges problémákról kelljen beszélni. A háziorvosi ügyeletet emelte ki, holott az alapellátásban nem az a fő gond, hogy milyen az ügyeleti feladatellátási szerződés.

"Nagyon kicsi a mozgásterünk, hiszen úgy akarunk nyomást gyakorolni, hogy az érdemben ne veszélyeztesse a betegellátást. A betegeknek nagyon komoly problémát okozott volna, ha a küldöttgyűlés azt mondja ki, szüneteljen a háziorvosi ellátás, ebbe nem is állnánk bele szívesen.

Azzal viszont, hogy megtagadják az új ügyeleti szerződések aláírását, alapvetően a rendszer átállítását akadályozzuk.

Az új ügyeleti rendszerről Kincses Gyula elmondta: nem azt mondjuk, hogy az ügyeleti szerződés rossz, ugyanígy, nem az önként vállalt túlmunkával van baj, de az önkéntes túlmunka tartja életben a rendszert, a kollégák ennek a felmondását teszik letétbe. Ez nem sztrájk, vagy a kötelező feladatok megtagadása, csupán az önkéntes feladatok felfüggesztése. De annyira sérülékeny a rendszer, hogy ez is érdemi zavart okozhat – véli a MOK elnöke.

A fő probléma, hogy veszélybe került a praxisok fenntartása.

A háziorvosok nem kapnak rezsitámogatást, ezzel párhuzamosan pedig a kormány új finanszírozási rendszert vezet be, ami miatt több százezer forinttal csökkenhet egyes praxisok bevétele.

Mi egy jobb egészségügyet akarunk, és azt szeretnénk, ha a kormány tenné a dolgát. Ehhez keressük a megfelelő nyomásgyakorlást, ami elég hatásos, hogy felhívja a kormány figyelmét, de nem káros a betegek vagy az orvosok számára.