Az európai uniós pénzek felhasználását ellenőrző hatóság felállítását a magyar kormány az Európai Bizottság felé vállalta, azért, hogy a jogállamisági eljárásban felfüggesztett magyar uniós támogatások kifizetése megindulhasson.

Az ÁSZ hírportálján közzétett közleményében a számvevőszék elnöke jelezte, hogy lezárult az Integritás Hatóság elnökének és elnökhelyetteseinek kiválasztási eljárása; a hatóság igazgatósága tagjainak kiválasztásáért felelős magyar tagokból álló alkalmassági bizottság az elnöki posztra 5, az elnökhelyettesi posztra 13 pályázó esetében állapította meg a törvényi feltételek fennállását. (Az alkalmassági bizottság három tagjából az eljárás alatt lemondott Pataki Balázs, aki húsz éve az Európai Bizottság tisztviselője, és jelenleg az Európai Csalás Elleni Hivatal - OLAF - felügyelőbizottsága mellett működő titkárságon foglalkozik az intézmény vizsgálati feladatainak rendszeres ellenőrzésével. Helyére Kovács Gábor nevezték ki - a szerk.)

Windisch László közölte: egy időközben visszalépő elnökjelölt kivételével az összes, alkalmasnak talált jelöltet személyesen meghallgatta és az előzetesen, az interjúk lefolytatását megelőzően nyilvánosságra hozott értékelési keretrendszerben értékelte.

Biró Ferencet jelölik elnöknek

"Az Integritás Hatóság elnökének a legmagasabb pontszámot elért Biró Ferencet jelöltem, akit az alkalmassági bizottság is első helyen ajánlott figyelmembe" - írta Windisch. Elnökhelyettesnek Holbusz Tímeát és Dabóczi Kálmánt javasolja.

Az ÁSZ-elnök szerint mindhárom jelölt kimagasló szakmai tudással, tapasztalattal és vezetői gyakorlattal rendelkezik. Függetlenségük és elfogulatlanságuk kapcsán aggály nem merült fel.

Biró Ferenc 129 pontot, Holbusz Tímea 112 pontot, Dabóczi Kálmán 102 pontot kapott.

Windisch László jelezte azt is, hogy döntéséről levélben tájékoztatta Novák Katalin köztársasági elnököt, aki a törvénynek megfelelően pénteken nevezi ki az Integritás Hatóság új vezetőit.

Biró Ferenc a PwC tanácsadócég magyarországi és dél-kelet európai Forensic szolgáltatások üzletágának vezetője, aki "több mint húszéves tapasztalattal rendelkezik kockázatkezelési és vállalatirányítási területen".Dabóczi Kálmán korábban a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója volt, Tarlós István főpolgármester 2019-ben menesztette posztjáról az elektronikus jegyrendszer projekt nem megfelelő megvalósulása miatt.Holbusz Tímea, a magyarországi Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságon (EUTAF) dolgozik, a Különleges Vizsgálatokért Felelős Igazgatóság igazgatója. (A főigazgatóság bonyolította le az Integritás Hatóság vezetőinek kiválasztásában közreműködő alkalmassági bizottság tagjainak kiválasztási pályázatát.)