Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,1 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Idén január-februárban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 4,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az idei év februárjában az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 648 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 50 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott. Az előző év azonos időszakához viszonyítva 2016. februárban , naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 6,6 százalékkal nőtt. (Az első becslésben közölt adattól a második becslés adata plusz 0,2 százalékponttal tér el.)

Nem a létszükségleti cikkek húztak

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,9 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,2, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 7,2 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 8 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (14 százalék), a használtcikk- (11 százalék), a bútor-, műszakicikk- (8,7 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (7,0 százalék), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben (5,0 százalék). A forgalom volumene csökkent az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (-10 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 19 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 9,1 százalékkal nőtt. Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 9,5 százalékkal nőttek.