Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfő óta már csaknem 500 bajbajutott embernek kellett segíteni Romániában. Sokan az autóutakon akadtak el, de a hó által elzárt falvakból is csak a tűzoltók különleges lánctalpas járműveivel tudták elszállítani a beteg, vagy kezelésre szoruló embereket. A hétfőn kiadott fagyriadót a hatóságok csütörtök estig meghosszabbították - idézi a hirado.hu.

Az ország déli, dél-keleti részein éjszakánként akár mínusz 20 fokos hideg is lehet, miközben tucatnyi településen még mindig akadozik az áram és az ivóvízellátás. Több száz iskolában tanítási szünetet hirdettek. Gyergyószentmiklóson a lakások többségében egész nap nem volt fűtés a nem megfelelő szigetelés miatt, de több helyen a vízvezetékek is elfagytak.

Szlovákiában is egyre nagyobb a probléma

Felvidéken szombat óta már négyen haltak meg kihűlésben. A pozsonyi melegedőket a nap huszonnégy órájában nyitva tartják, és enyhítettek a szabályokon is, ugyanis most már akár az ittas vagy kábítószer hatása alatt álló hajléktalanokat is beengedik a szállókra.

Pozsonyban péntekig válsághelyzetet hirdettek ki a fagy miatt. A főváros a civil szervezetekkel és a városi rendőrökkel közösen dolgozik azért, hogy lehetőleg senki ne töltse az utcán az éjszakát - tájékoztatott az M1 tudósítója.

Vörös riasztást hirdettek Szerbiában

Szerbiában az extrém hideg miatt vörös riasztás hirdettek, ugyanis a következő két éjszakán elérheti akár a mínusz 20 fokot is a hajnali hőmérséklet.

Káoszt okoz a hideg a skandináv országokban is

A Keleti Szörnyetegnek elnevezett hideghullám a kemény telekhez szokott skandináv országokban is káoszt okozott. A norvég, a dán és a svéd utakon kedd óta egymást érik a balesetek.

Dániában, ahol csak Szibériai medveként emlegetik a február végi ítéletidőt, kora reggel egy jégbe fagyott hajó kapitánya hívott segítséget, a Jütland félsziget közelében. A férfit kimentették, majd kénytelen volt végignézni, ahogyan a hatamas jégtömeg egy hídhoz préseli a 20 méter hosszú hajót.

Megbénult az élet a mediterrán térségekben is

A Keleti Szörnyeteg a mediterrán térséget sem kíméli. Erős havazás bénította meg az életet Spanyolország és Portugália több településén, ahol hétvégéig tanítási szünet van. Madeira szigetén szélvihar tombol, a repülőtér leszállópályáit helyenként vékony jégpáncél borítja. Több ezer turista rekedt a szigeten, és egyelőre nem tudni, mikor utazhatnak el.

Megbénult forgalom a repülőtereken és a pályaudvarokon

A skóciai Glasgow repülőterén teljesen megbénult a forgalom. Délutánra pedig a legnagyobb londoni légikikötőben, a Heathrow-n is több, mint száz járatot kellett törölni.

Tanácstalan utasok figyelték a kijelzőt London egyik legforgalmasabb pályaudvarán is, a reggeli csúcsidőben. A napok óta tartó havazás miatt ugyanis sorra törölték a járatokat, de az utakon sem jobb a helyzet. Az elmúlt éjszaka csaknem négyszáz jármű akadt el a szigetország egyik legfontosabb autópályáján. Reggel újraindult a forgalom, de a hófúvás miatt az utakat nem győzik kellő ütemben takarítani.

Vörös riasztás Angliában és Skóciában

A meteorológiai intézet a legmagasabb fokú, vörös riasztást adta ki Anglia észak-keleti részére, és Skócia egészére. Már csaknem ötezer iskolát és óvodát bezártak. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy készüljenek fel az esetleges áramkimaradásokra, illetve, hogy az ítéletidő átmenetileg a mobilhálózatot is megbéníthatja.