Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pénteki OÉT-ülés nyitányaként Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára megerősítette, hogy a kormány a makropálya prognózisa módosítására készül. Ennek megfelelően a GDP-előrejelzést a korábbi mínusz 0,9 százalékról mínusz 0,6 százalékra korrigálná, az inflációs várakozását pedig 4,1 százalékról 3,9 százalékra változtatná. Ez mindössze kétszáz forinttal változtatná meg a reálkeresetet változatlanul hagyó béremelési javaslatokat - mondta az államtitkár.

Az MTI beszámolója szerint Csizmár elmondta, hogy a változás nem érinti a költségvetési törvényt, mert a törvény sarokszámai már eldőltek, így csak fejezeteken belüli mozgás képzelhető el. Az előzetes bérkalkulációkra sincs számottevő hatással a makropálya módosítása, így a további tárgyalásokat sem befolyásolja az OÉT-en - mondta az államtitkár.

A szakszervezetek engedtek a minimálbér és a garantált szakmai bérminimum követelésükből is az Országos Érdekegyeztető Tanács mai ülésén. Pataky Péter, a munkavállalói az oldal szóvivőjének javaslata szerint a jövő évi minimálbér ajánlatukat 78 ezerről 76 ezerre módosították - jelenleg 71,5 ezer a minimálbér. Továbbra is ragaszkodnak azonban a garantált szakmai bérminimum emeléséhez, azonban hajlandóak eltekinteni az annak megállapításánál alkalmazott 1,22-es szorzó kötelező alkalmazásától, vagyis ez kisebb mértékben is nőhet.

Az országos bérajánlás esetében a kidolgozott megállapodási szövegtervezet nagyjából elfogadható, azonban továbbra is szükségesnek tartják a növelésnél a tól-ig határokat, azonban a legkisebb mérték nem lehet nulla.

A munkáltatói oldal szóvivője, Dávid Ferenc értékelte a szakszervezetek gesztusát, de összességében véve egyik javaslatról sem tartotta valószínűnek, hogy az oldal kilenc szervezete konszenzusos álláspontot tudna elfogadni a mai napon. A tárgyalást jövő pénteken folytatják.