A legutóbbi heti monitoros statisztika szerint 8 százalékkal csökkent a hagyományos boltok piaca február 26. és március 26. között az online kasszaadatok alapján, a webáruházak adatai nélkül. Ez előreláthatóan tükrözi is a várható márciusi havi mutatót, sőt, kísértetiesen hasonlíthat is rá, bár öt nap még hiányzik a mérlegből a teljes hónapból - írja a blokkk.com kereskedelmi szakblog. A mennyiségi, volumenes nagyságrend is előreláthatóan ennyi lesz, a mérleget persze lejjebb nyomja a drágulás, ugyanakkor feljebb húzza a webáruházi piac.

Ez az adat is jelzi, hogy nagyon nem mindegy, milyen körülmények, korlátozások övezték az összehasonlítást alapját képező, egy évvel időszakot (főleg, ha a heti monitoros statisztika esetében a mért időszak két hónapba is belelóg). 2020 márciusa elején is még spájzolás folyt, hasonlóképpen, mint február vége tájékán, ami az élelmiszerek, háztartási vegyiáruk és a gyógyszerféleségek vásárlását dobta meg akkor. Így ezekben az árukörökben erősebb forgalom az összehasonlítás alapja. Ezért is volt nagyobb a zuhanás mértéke az egy héttel korábbi heti monitorban.

Tavaly március második felében már kevesebb volt a felhalmozás (a legnagyobb rohamok a veszélyhelyzet és a korlátozások kihirdetését követő órákban, napokban voltak), így ahogy lépked előre a heti statisztika a naptárban, egyre gyengül a spájzolás hatása. Ezzel szemben viszont mind jobban éreztette hatását a 2021-es mutatók előző évi összehasonlítási alapjában az iparcikkes boltok akkori 15 órás zárási korlátja, ami 2020. március 17-től lépett be, mivel jelentősen esett a piacuk emiatt is. De még 6 nap hiányzik a márciusi statisztikai időszakból:

Idén a márciusi mutatót számolva figyelembe kell venni, hogy a hónap elején, 8-ig még lehetett vásárolni (19 óráig), így a hónapnak a háromnegyede volt boltzáras.2020 áprilisában 16 százalékkal esett a hagyományos boltok forgalma (webáruházak nélkül, amelyek viszont 6 százalékkal nőttek), de akkor egész hónapban boltzár volt, tehát most kisebb volt a boltzár havi hatása a korábbinál. A drágulás és a webáruházi megugrás is a mérleg serpenyőjében van, az üzemanyagvásárlás meglódulása is, így alakul ki a várható mutató.

2020 augusztusa óta hónapról-hónapra mínuszban bukdácsol a boltos világ, így 2021 első hónapjaiban is, a járvány harmadik hullámában. A következő hónapok is nehezek lesznek, legkorábban talán májustól, de inkább a nyári hónapoktól, a második félévben élénkülhet a boltos piac, kérdés persze, hogy hány boltos éri azt meg talpon maradva az iparcikkes körből.