Ha 2022 egészében 7 százalékkal nő a költekezés mennyiségben, akkor az év eleji 17 százalékos ugrást erős fékezés követi a második félévben – írja a blokkk.com szakipari oldal.

Az április végén lezárt konvergencia programban (a 2022-26-os évekre) a háztartások fogyasztási kiadásaiban még 5,5 százalékos növekedéssel számolt a kormány 2022-ben (ez mennyiséget, 2021-hez képest változatlan árat, volument jelent). A következő évekre pedig 4,4-4,5 százalékos éves növekedési ütemeket vetített előre.

Közben kiderült a statisztikából, hogy az első negyedévben 17,5 százalékkal ugrott meg a háztartások költekezése (a hazacipelt áru, megvásárolt szolgáltatások mennyiségének növekedését nézve), ezen belül pedig a legnagyobb szelet, a boltos pénzszórás üteme is ezt megközelítő léptékben bővült márciusban és áprilisban. Így emelte a családi költekezés tétjét a kormány, és az Országgyűléshez benyújtott költségvetési javaslatban (annak indoklásában) már 6,9 százalékos növekedéssel számol 2022-ben, 2023-ban pedig 5 százalékkal.

A kormány számításai szerint szépen nőnek a bruttó átlagkeresetek is (2022-ben 16,7 százalékkal, majd évről-évre fékezve 8 százalék környékére csúszik a sebesség). A bérek mellett persze továbbra is jönnek majd a különféle családtámogatások, ezek egy része olyan pénzt jelent majd 2023-ban (több mint ezer milliárd forintot), amit el is lehet költeni. De hát közben az árak is tovább emelkednek, a 2022 évi 8,9 százalékot (ezt a kormány mondja) azonban már csak 5,2 százalékos infláció követi 2023-ban, majd 3 százalékos drágulás környékén mozognak az árcédulák.

A 2022-es esztendő figyelmet érdemlő mozzanata lehet a családi költekezésben, hogy annak növekedése az első negyedévben 17,5 százalék volt (volumenben), így ha a kormány várakozásai szerint szórjuk a pénzt, akkor fékezéssel kell számolni, nagyobbrészt nyilván a második félévben (a nyár még erősebb költekezési időszak lesz, ha nem jön közbe semmi rendkívüli, nyilván nyaralásra is sokan tettek félre a különféle juttatásokból).

Sok persze a bizonytalanság, a jelenlegi gazdasági környezetben rémisztően nehéz az előre tekintés, ami a járványos időszak elmúlt két esztendejében sem volt könnyű. A hónapról-hónapra növekvő, most 10 százalék feletti infláció azonban nyilván elgondolkodtatja a háziasszonyokat a bevásárló listák összeállításakor, főleg azért, mivel a költekezés legnagyobb szelete, az élelmiszervásárlás már közel ötödével drágult. De a 400 forintos euró árfolyam sem biztató előjel a következő hónapokra az árak tekintetében.