Harminc fok feletti héségben megváltoznak a vásárlási szokások. A hőség miatt eleve kevesebbet vásárolunk, aminek a beszerzését lehet, azt elhalasztjuk, a vásárlások időpontja pedig a reggeli és az esti órákra tolódik - derül ki a Blokkk.com friss bejegyzéséből.

Persze, a nyári étkek, innivalók sokkal jobban fogynak, fagyiból, jégkrémből, ásványvízből, üdítőből, sörből, napolajból, gumimatracból, fürdőruhából, ventilátorból és klímából is sokkal többet vásárolunk.

A hőségben jobban kell figyelni

A hőségben azonban vannak dolgok, amelyekre érdemes nagyobb figyelmet fordítani. Ilyen például a hűtőpult, hiszen a legkényesebb kérdés a hűtést igénylő élelmiszerek tárolási hőmérséklete. Az első, hogy nézzünk a lábunk elé. Víztócsa esetén ne is közelítsünk a hűtőpult felé, mert ott valami baj van. De az sem túl biztató, ha a hűtő alján látunk vizet állni - hívja fel a figyelmet a szakblog.

Hőmérőt nyilván nem visz magával a vásárló, de tapintással azért érezhető, hogy például a tejfölös doboz hőmérséklete alacsonyabb-e a boltinál - annak legalább valamennyire hűvösebbnek kell lennie. Az nem mentség, hogy nemrégiben rakták a hűtőbe, hiszen ha közben felmelegedett a tejfölös doboz, az azt jelenti, hogy hosszabb ideig nem tették a hűtőbe.

További árulkodó jel lehet, ha a például vaj megpuhult a hűtőben. Ott nem nagyon megy a hűtés.

Mi a helyzet a zökdségekkel?

A fagyasztóban kerülni kell a jégkristályos csomagolást. A mirelit zacskóban a darabos, vagy darabolt zöldség, burgonya összeragadhat, ha megszakad a hűtési lánc - például sokáig nem rakták a fagyasztóba, ott állt az eladótérben, majd hirtelenjében mégis bepakolták, vagy éppen rossz volt a fagyasztó, olvadozni kezdett.

Ezeket a termékeket visszafagyasztani otthon is tilos, a hűtési lánc pedig hazáig tart, tehát otthon sem szerencsés hagyni olvadni a mirelit árut, ha nem főzzük, sütjük meg azonnal. Egyébként pedig otthon is ügyelni kell a helyes tárolásra, ami hűtőben volt a boltban, azt otthon is oda kell tenni, és nem árt a hűtőszekrény hőmérséklet szabályzójára figyelni - hívja fel a figyelmet a szakblog.

Az élelmiszerek többségén feltüntetik, hogy hűvös helyen kell tárolni, ami általában 25 fokos felső határt jelent. Ha nagy a meleg a boltban is, vagy a napon felejtették áruátvétel közben, az ha maradandó károsodást nem is, de némi mellékízt okozhat. A puha csokoládé sem szerencsés választás.

Gyakran látni, hogy a zöldség-, gyümölcsféleségeket vízpermettel frissítik a boltban, a raktárban, hogy ne száradjon, fonnyadjon olyan gyorsan. Azért a friss az jobb, amit még nem kell locsolgatni - jegyzi meg a Blokkk.com.

Figyelni kell a lejáratra is

Hőségben a szokásosnál jobban kell figyelni a fogyaszthatósági, minőségmegőrzési határidőkre is. A különféle vegyiáruk sem szeretik a hőséget.

Hazafelé igyekezni kell, akár autóval, akár gyalog mentünk bevásárolni. Autóban élelmiszert hagyni nem túl jó ötlet.