A 2022-es költségvetési javaslat azzal számol, hogy a költségvetésben a kiskereskedelmi adó összege - amit minden boltos fizethet, akinek a bevétele nagyobb 500 millió forintnál - jövőre 76 milliárd forint lesz. Ehhez képest a 2021-es költségvetési bevétel várható értéke 65 milliárd forint. Mindehhez ráadásul hozzátartozik az is, hogy a még korábban kikalkulált 2021-es előirányzat, tehát az induló terv 54 milliárd forint volt.

A 2022-es előirányzat és az ez évi várható bevétel nyomán a költségvetés bevétele ebben az adónemben 17-18 százalékkal emelkedhet. Ez azért túl jól fest ahhoz képest, hogy a boltos piacon messze nem várható ekkora növekedés, a kasszákba előreláthatóan csordogáló pénzeket nézve - írja a blokkk.com kereskedelmi szakblog. Kevéssé valószínű, hogy a boltos világ ekkorát lendüljön, így kérdés, mitől is emelkedhet ez az adóbevétel ilyen mértékben.

A kormány az adónem bevezetésének évére, 2020-ra még csak 36 milliárd forint kiskereskedelmi adó bevétellel számolt. Nyilván a járvány okozta váratlan eseményekkel alaposan megtűzdelt 2020-as esztendőben lehetetlen volt pontosan előre számolni, ráadásul áprilisban, a döntéskor például az iparcikkes boltok zöme zárva is volt.

Végül 2020-ban 48 milliárd forint kiskereskedelmi adó folyt be a kincstár adatai szerint. Egyik oldalról ez eleve több, mint amivel a kormány az adó előkészítésekor számolt. Az évközi bevezetés viszont azt is jelentette, hogy nem egy teljes év teljesítménye, hanem csak annak kétharmada alapján kellett adózni. Így vizont a 48 milliárd forint egész évre vetítve már 71 milliárd forint befizetési kötelezettség környékén járna.

Ehhez a nagysághoz képest viszont a 2021-es kormányzati várható 65 milliárd forint kisebb összeg, a 2022-es viszont 7 százalékos növekményt. Így persze valahol már helyén is van a 2022-es előirányzat, a 2020-as időarányosan számolt teljesítéshez képest. 2021-ben pedig, ha másért nem, az elszaladt árak miatt folyhat be annyi kiskereskedelmi adó, mint a kiigazított 2020-as éves befizetés.

Mi is ez az adó?

A védekezéshez és a gazdaság újraindításához szükséges források előteremtése érdekében vezette be a kormány 2020-ban a kiskereskedelmi adót. (A 92/2020. számú kormányrendelettel, ami egyébként például a gépjárműadó bevételeit átvezette a központi költségvetésbe az önkormányzatoktól, majd a 109/2020. számúval a részleteket illetően.) Az adó mértéke egyébként az adóalap 500 millió forintot meg nem haladó része után 0 százalék, az adóalap 500 millió forintot meghaladó, de 30 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,1 százalék, az adóalap 30 milliárd forintot meghaladó, de 100 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,4 százalék, és az adóalap 100 milliárd forintot meghaladó része után 2,5 százalék. Szépen hízik a kulcs, minél nagyobb egy boltos vállalkozás bevétele, amiről volt is vita, de végül az uniós bíróság minden aggály ellenére a kormánynak adott igazat.