Az első féléves adatok alapján kijelenthető: ha nem avatkozunk most közbe, a fővárosi önkormányzat az év végére fizetésképtelenné válik - mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának. A közösségi közlekedésnek a költségvetési törvényben biztosított 12 milliárd forintos támogatás például még mindig nem érkezett meg, így most az önkormányzat előlegez havi egymilliárd forintot a BKK-nak.

További kockázati tényező a járvány. A negyedik hullám intézményekre és a közösségi közlekedésre gyakorolt hatásait egyelőre megbecsülni sem lehet. Ezekkel nem számolva van egy szűk mezsgye arra, hogy főváros folyószámlahitel-tartozás nélkül zárja le az idei évet. De ha e két tényező közül bármelyik is érvényesül, akkor kezelhetetlenné válik Budapest pénzügyi helyzete - fogalmazott a főpolgármester-helyettes a napilapnak.

Tarlós István exfőpolgármester szerint a főváros az iparűzési adó megfelezését leszámítva nem kap kevesebbet, mint az ő idejében, ám Kiss Ambrus szerint ezt nehéz lenne számokkal alátámasztani. Tarlós idején 10 milliárdot kellett szolidaritási hozzájárulás címén befizetnie a fővárosnak, idén 35 milliárdot. A 12 milliárdos közlekedési normatíva első része augusztusra mindig megérkezett a fővárosi számlára, most még a támogatási szerződést se írtuk alá, az iparűzési adó megfelezése 17 milliárdos elvonást jelentett.

Az, hogy ez önmagában nem állította fejre az önkormányzatot annak köszönhető, hogy a magasabb inflációs környezet és az iparűzési adóbevételünk jelentős részét kitevő nagyvállalati kör gazdasági teljesítménye a vártnál kevesebbet csökkent. Így hozni tudják a költségvetésben tervezett 139 milliárdos ipa-bevételi összeget. Ami azt a 200 milliárd forintot illeti, amit Tarlós szerint 2019 végén a kasszában hagytak, annak java része kötött célú támogatás volt, amelyet egy-egy beruházás, például a Blaha Lujza tér átépítésére vagy az uniós programokra kapott az önkormányzat.

A főpolgármester-helyettes szerint a kormánynak újra kellene gondolnia az önkormányzati alrendszer finanszírozását, bár nem bízik abban, hogy a kabinet hirtelen felébred és azt mondja: rendben, teremtsük meg a társadalmi újraelosztás új mechanizmusait.