Petro Porosenko ukrán elnök megkereste a Angela Merkel német kancellárt az Orbán Viktorral folytatott tárgyalása előtt, hogy lobbizzon nála a közelgő NATO-csúcstalálkozó előtt - szemlézi a Népszava magyar miniszterelnök háromnapos németországi látogatásáról készült külügyminisztériumi belső értékelést. Magyarország a kisebbségi nyelveket háttérbe szorító ukrán nyelvtörvény miatt blokkolja Ukarjna integrációját a katonai szervezetbe. Orbán Viktor világossá tette, hogy a magyar pozíció "elvi álláspont", amit Merkel a kiszivárogtatott dokumentum szerint "tudomásul vett".

Szóba került a CEU és a Stop Soros törvény is, ezzel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, hogy a Velencei Bizottság ajánlásait "ajánlásként kezeljük", vagyis semmilyen kötelezettséget nem eredeztet a magyar kormány ezekből - folytatódik a magyar kormányfő fényezése.

A magyar értékelés szerint Merkel nem is annyira a CEU, mint a magyar tudományfinanszírozás ügye miatt jelzett aggodalmakat, amire Orbán Viktor tájékoztatást adott az új intézkedések hátteréről és logikájáról, amit német partnere szintén "tudomásul vett".

A minisztériumi háttéranyag szerint Orbán Viktor azt mondta a négyszemközti tárgyalásokon, hogy Magyarországnak "nem esik jól", hogy sem Németország, sem az EU nem ismeri el kormányának az EU külső határainak megvédésére tett erőfeszítéseit. Magyarország továbbra sem hajlandó elfogadni, hogy Németországból azokba az uniós tagállamokba vigyék vissza a menekülteket, ahol először regisztrálták őket, noha nincs szó sok emberről: "magyar adatok szerint mindössze 531 ilyen személy van."

Kvázi megállapodás született Merkel és Orbán között, hogy jövőre, az osztrák-magyar határ megnyitásának harmincadik évfordulójára a német kancellár Magyarországra látogat.

A fotó forrása: John Thys/AFP