A cikk szerzője szerint Orbán Viktor nemrég kinyilvánította abbéli szándékát, hogy újabb ciklusa alatt célba fog venni bizonyos intézményeket, például különböző, menedékkérőket segítő csoportokat vagy a Közép-európai Egyetemet (CEU), amelyek szerinte veszélyt jelentenek a "magyar társadalom szövetére".

A választás óta ezek az ígéretek máris éreztetik hatásukat a társadalomban, számos ellenzéki vezető, kormányellenes újság és civil szervezet fújt visszavonulót, zárt be vagy dolgozott ki terveket az ország elhagyására - mutatott rá a WSJ. Mint írták, az utóbbi években Magyarország csendes nyugati szövetségesből azon tagállamok egyikévé vált, amelyek "leginkább akadályozzák a munkát az Európai Unióban és a NATO-ban". (A Kúria visszaszólt Orbán Viktornak.)

"Európa legnagyobb elit- és bevándorlásellenes pártjai - például a francia Nemzeti Front (FN) vagy a német Alternatíva Németországnak (AfD) - vezérlő csillagként tekintenek Orbánra, hogy mit érhetnének el, ha ők is ugyanakkora hatalommal rendelkeznének" - írta a politikai-üzleti lap európai kiadása.

Fotó forrása: Shutterstock