Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2018. január-októberben a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 6,4 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál - közölte a KSH szerdán a legfrissebb adatokat.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 5,5 százalékkal nőtt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 5 százalékkal bővült. Viszont az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké nem változott.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 7,9 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (13 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (10 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (8,0 százalék), a bútor-, műszakicikk- (4,8 százalék), a használtcikk- (3,4 százalék), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben (1,8 százalék) is bővülése volt.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 4,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 23 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 4,4 százalékkal nőtt, amelyben szerepet játszhat a relatív alacsony üzemanyagár-szint.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,2 százalékkal emelkedtek.