Nem véletlen, hogy tavaly június óta nem változott az irányadó alapkamat, hiszen az MNB más eszközök segítségével tartja fenn a likviditásbőséget, amely meghatározza a magyar gazdaságban uralkodó pénzügyi kondíciókat. Így, a hangsúly a márciusi döntéshez hasonlóan azon volt, hogy a három hónapos jegybanki betétben elhelyezhető likviditás mennyiségét mekkora összegben korlátozza az MT. A mai döntés alkalmával 500-ról 300 milliárd forintra módosította a betét mennyiségi korlátját a tanács - kommentálta a mai MT-döntést Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

Az inflációs előrejelzés csökkentésével összhangban az MT közleményének szövege is változott, a tanácstagok erősebb utalást tettek arra, hogy a jövőben újra lazíthatnak a pénzügyi feltételeken az erősödő lefelé mutató inflációs kockázatok miatt. Az elemző szerint a 3 hónapos Bubor a jelenlegi 0,15 százalékos szintről még mélyebbre süllyedhet a következő hónapokban és hosszú ideig ott is maradhat. Becslése szerint idén a magyar gazdaság 3,7 százalékkal bővülhet, az infláció pedig átlagosan 2,2 százalék lehet.

A monetáris kondíciók szigorítása 2018 második feléig nem várható, akkor is először a nem-konvencionális eszközök visszavonására kerülhet sor, majd azt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése, amely azonban 2019 végéig változatlan maradhat - véli Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője.

A korábban vártnál is hosszabb ideig maradhat a jelenlegi, laza monetáris politika. Ennek forintgyengítő hatása lehet rövid távon - állapította meg Varga Zoltán, az Equilor Zrt. elemzője. A forint árfolyamában továbbra sem várható nagyobb, trendszerű elmozdulás, az euróval szemben a 303-318-as, szélesebb sávban mozoghat a jegyzés. Magyarország stabil fundamentumai, illetve a beáramló uniós források erősítik a forintot, azonban a jegybank lépéseivel (többek között a betéti eszköz mennyiségi korlátozásával) a bankrendszer forint likviditása emelkedik, ami a rövid lejáratú kötvényhozamok leszorítását, és a forint árfolyamának gyengülését okozhatja, ezt támogatják a swap aukciók is.

Az MNB publikus hosszú távú várakozásainál történt változás: az inflációs cél fenntartható elérésének időhorizontját fél évvel, 2019 elejére tolták ki. - fogalmazott Jobbágy Sándor, a CIB Bank Zrt. szakértője.  Ezen túlmenően a MT értékelése szerint "a külső környezet változásával nőttek a lefelé mutató inflációs kockázatok" így a motsnai közlemény is megerősítette, amit a korábbi hónapok döntései után is hangsúlyozott a MT: amennyiben az infláció tartósan elmarad az inflációs céltól a tanács "kész a monetáris kondíciók további lazítására nem-hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával".

Így hosszabb ideig (nem csupán 2017 végéig, de még 2018-ban is tartósan) változatlan alapkamat valószínűsíthető. Nem változott, sőt határozottabbá vált tehát a monetáris politika kiállása az alacsony kamatszint mellett, ameddig csak ez lehetséges a makrogazdasági környezet függvényében. További nem-konvencionális intézkedések lehetségesek, bár a mozgástér ezen a területen is szűkült és egyelőre a jegybank által figyelt pénzpiaci paraméterek sem utalnak gyors változásra - véli az elemző.