A műsor azután kereste meg Fazekas Gézát, hogy Orbán Viktor kormányfő felszólította az Egyesült Államok budapesti ügyvivőjét, hogy ne bújjon a diplomáciai mentesség mögé. André Goodfriend erre reagálva a Twitteren azt írta: a két ország között kiváló a jogi együttműködés, beleértve a kölcsönös jogsegély-egyezményt.

Fazekas Géza emlékeztetett: Polt Péter - mivel nem folyamatban lévő büntetőügyről van szó - azt kérte az Egyesült Államoktól, hogy jogsegély formájában szolgáltasson adatokat Magyarországnak. Erről a legfőbb ügyész levélben is tájékoztatta André Goodfriendet - tette hozzá.

Nem is igazi jogsegélykérelem?

Szigetvári Viktor, az Együtt ügyvezető társelnöke szerint nem igaz, amit a Legfőbb Ügyészség állít: Polt Péter valójában nem kért jogsegélyt amerikai kollégájától a kitiltási botránnyal összefüggésben. A főügyész valójában csak informális tájékoztatást kért, aminek semmilyen kötelező következménye nincsen. Szigetvári szeirnt tényleges jogsegélyt a legfőbb ügyész nem kért, nyomozást nem indított, csupán informális tájékoztatásért fordult amerikai kollégájához. Ha azt akarta volna, hogy valóban információt kapjon az amerikai féltől, meglett volna ehhez a megfelelő eszköze, ráadásul az amerikai étolajgyártó céget érintő ügyben már most is kérhetne jogsegélyt. A legjobb azonban az lenne, ha egy átfogó nyomozást indítana - foglamaz a közleményben a politikus. Szigetvári egyúttal felszólította a legfőbb ügyészt, haladéktalanul és hivatalból indítson átfogó nyomozást a kitiltási botránnyal, és az ahhoz kapcsolódó korrupciós ügyekkel összefüggésben, ezután pedig valódi nemzetközi jogsegélykérelem keretében forduljon amerikai kollégájához.