Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány az utolsó milliárdokat is kivette a héten a költségvetés tartalékából, a választások utánra az első félévi keretből csupán 690 millió forint maradt - olvasható a portálon.

A tartalék elvileg az előre nem látható kiadásokra szolgálna, ám lényegében teljesen kifogyott, amit jól jelez: a kormánynak már arra sem maradt pénze, hogy a téli olimpián pontot szerzett sportolókat és érmeseket megjutalmazza.

A költségvetés tartalékát a kormány az idei büdzsében 110 milliárd forintban határozta meg. A 2011-es államháztartási törvényben létezik egy szabály, amely szerint a mindenkori kormány az első félévben csak a tartalék 40 százalékát költheti el: ez így idén 44 milliárd forint, amelyből elment 43,31 milliárd.

A pénz részben a nyugdíjasok ajándékaikra ment, de jutott pénz az építőipari cégeknek, sportra, és az egészségügyi büdzsé lyukainak betömködésére.

Pánikra ugyanakkor nincs ok, hiszen az Országvédelmi Alapban 60 milliárd forint pihen még.

A Zoom.hu szerint az Országvédelmi Alapban lévő pénztől függetlenül a tartalék ilyen mértékű lemerítése semmiképpen se nevezhető felelős költségvetési gazdálkodásnak.

Hasonló egyébként a helyzet az uniós támogatásokkal, amelyeknek nagy részét lekötötte a kormány. Egy kormányváltás esetén nem lenne a megalakuló kormánynak érdemi beleszólása a most futó uniós költségvetési ciklus támogatásainak elosztásba.

Olvassa el a Policy Agenda két hete készült elemzését ebben a témában.

A kép forrása: Shutterstock.